Alla medel verkar tillåtna i psykkrigen

FOTBOLL

I kväll avgörs returerna i EM-kvalets playoffmatcher och det känns som om man skulle vilja splittra sig själv i fem personer och se alla matcherna live.

Det ligger små fotbollskrig i luften, det är psykningar och anklagelser och mörkläggningar om vartannat, och när allt är över i afton kommer det att rullas hatt på vissa kanter medan hela huvuden kommer att rulla på andra håll.

Det hade väl inte varit så dumt om tv varit vaket en sån här gång.

Förmodligen går det väl att få in nån enstaka match via nån mystisk kanal nånstans, om man har en parabol större än Globen, men de flesta av oss saknar ju det.

Lite synd med tanke på att det visas så mycket fotboll i vanliga fall, ibland så betydelselösa matcher att man knappt orkar titta.

Nu ligger det multum i potten.

Tänk om det funnits ett koncept enligt ”Hockey-kväll” där vi kunnat följa Norge–Spanien, Holland–Skottland, Wales–Ryssland, Slovenien–Kroatien och Turkiet–Lettland med snabba direktkopplingar mellan matcherna – vilken fotbollskväll det hade blivit!

Underbart med play off-spel

Hela grejen med play off till EM-slutspelet är enormt kittlande, och resultaten i de första matcherna har inte gjort det hela mindre spännande.

Det är tio lag som spelar med vibrerande nerver i kväll, vinna eller försvinna, leva eller dö.

Alla medel verkar tillåtna i psykkriget:

Ryssarna har försökt få Walesstjärnan Ryan Giggs avstängd i sista sekunden.

De har skickat ett e-mejl (!) med en film till Uefa, den påstås visa hur Giggs fäller Vadim Evseev med en armbåge i ansiktet. Detta sedan Giggs själv blivit kapad på ett ruggigt brutalt sätt.

Problemet är bara att Evseev gör ett nummer ur Svansjön och slänger sig på marken när Giggs redan sitter i omklädningsrummet. Och ett annat problem är att Uefa aldrig hinner behandla ryssarnas protest – enligt Uefa:s egna regler måste nämligen Giggs inkomma med ett skriftligt svar. Det hinner han givetvis inte innan matchen i Cardiff i kväll.

Troligen slår det bara tillbaka mot ryssarna själva. Wales kommer att vara tänt som djur på Millenium Stadium. Jag tror Giggs, John Hartson, Gary Speed (om han kan spela) och de andra vinner och tar sig till EM. 0–0 från Moskva är ett utmärkt utgångsläge.

Holland darrar

Lika spänt, om inte värre, är det förstås i Amsterdam. De holländska stjärnorna måste vända 0–1, och här verkar det mest vara i de egna leden som psykningarna förekommer.

Tidningen ”Het Parool” lät meddela att tio holländare, däribland Patrick Kluivert och Andy van der Meyde, hade varit på champagnefest efter matchen i Glasgow i lördags. Nu hotas tidningen med domstol.

Avdelningen störande moment.

Till råga på allt sägs att Kluivert anklagar sina medspelare för att bara passa till anfallskollegan Ruud van Nistelrooy, inte till honom. Och att Kluivert gnäller över dålig personkemi mellan honom och Ruud.

Där lutar det nog åt att managern Dick Advocaat, som avgår om det blir torsk, satsar på Roy Makaay i stället för Kluivert.

Mycket trubbel i luften, men jag skulle ändå bli paff om inte Holland klarar det här och kör över Skottland rätt ordentligt i kväll. Sån tur med maginalerna som skottarna hade senast har man knappast två gånger i rad.

Jättechans, Norge

Och Norge–Spanien?

Tja, man försöker så gott man kan där också – den spanske stjärnan Joaquin hetsar norrmännen och säger att ”de borde få böta för sitt defensiva spel” i första matchen. Och det spekuleras i iskyla och stenhård norsk plan och snöstorm, ungefär som om Norges förbundskapten Nils Arne Semb skulle stå som en medicinman, banka på sälhudar och frambesvärja värsta möjliga skitväder.

Jag tror att Norge har en jättechans tack vare sitt bortamål senast. 1–0 räcker nu.

Ingen lett match

VM-sensationen Turkiet ligger också illa till inför hemmafighten med Lettland (0–1), och jag är inte säker på att turkarna vänder. När jag såg dem mot England i Istanbul skapade de inte ett smack framåt på 90 minuter.

Och så nu ytterligare ett mållöst framträdande. Läge för en lettisk sensation, och ni kan tänka er hur tongångarna kommer att gå i Turkiet efter det.

Slovenien–Kroatien kan bli en kanonmatch med svallande känslor, och även om kroaterna fick nöja sig med 1–1 borta håller jag dem som knappa favoriter.

Nånstans mitt i det här finns det förstås ett svenskt intresse också. Vill vi att de spelskickligare lagen, som Spanien, Holland, Turkiet och Ryssland, vinner i kväll? I så fall får vi garanterat större fotbollsunderhållning i EM-slutspelet.

Eller vill vi hellre ha Norge, Skottland, Lettland och Wales? Inte lika sevärda – men avsevärt enklare motståndare för Sverige, kan jag föreställa mig.