Holland skakat av alkoholskandal - nu rasar fansen

FOTBOLL

Bara timmar efter förlusten mot Skottland i lördags ska Hollands spelare haft en stor fest.

Landslagsstjärnorna påstås ha gjort av med över 10 000 kronor på champagne.

Anklagelserna tillbakavisas, men skakar laget inför kvällens avgörande match.

Foto: SCANPIX
Pressad holländsk förbundskapten.

Det hollänska fotbollförbundet hotar nu att stämma tidningen bakom påståendena. Men oavsett hur hög sanningshalten är har anklagelserna skakat Holland inför kvällens avgörande möte. Och laget har fått ännu mer negativ publicitet.

- Om man förlorar i morgon (läs i kväll) blir situationen ohållbar, säger Ramon Min, reporter på Football International, Hollands största fotbollstidning.

Kval illa nog

Att Holland måste spela playoff för att ta sig till EM är illa nog för det holländska folket. Att det stjärnspäckade landslaget dessutom förlorade den första matchen, borta mot Skottland, med 1-0 har väckt stor vrede.

- Men nyheten om festen var droppen, säger Ramon Min.

Bara timmar efter att Holland förlorat den viktiga matchen påstås spelarna ha firatmed god mat och mängder av champagne.

Enligt tidningen Het Parool hade Patrick Kluivert bokat VIP-avdelningen på Schipols flygplats i Amsterdam. Så fort landslagsplanet landat började festen. Tio av spelarna, däribland Kluivert, Edgar Davids, Clarence Seedorf, Andy van der Meyde, Michael Reiziger och Rafael van der Vaart, ska ha deltagit. Medan folk deppade hemma framför tv-apparaterna över risken att Holland ska missa ännu ett mästerskap, smorde stjärnorna kråset, enligt tidningen.

Fest hela natten?

Het Parool skriver också att laget festat till inpå småtimmarna och druckit champagne för över 10 000 kronor.

Uppgifterna är besvärande för det holländska fotbollförbundet, som först bara i ett kort uttalande sa att spelarna fått en ledig kväll. Senare i går kväll tillbakavisade förbundet dock uppgifterna och sa att man överväger juridiska åtgärder mot Het Parool. Förbundet kan komma att stämma tidningen för förtal.

- Man har skrivit saker utan att kontrollera fakta, det är usel journalistik, säger förbundskapten Dick Advocaat till tidningen De Telegraaf.

Retar folket

Gårdagskvällen var full av motstridiga uppgifter om vem som gjort vad och varit var.

- Det hela var säkert ganska oskyldigt, men det handlar inte om det. Om de verkligen festat efter en så viktig förlust sticker det i ögonen på fansen, säger Ramon Min.

Om det stämmer att VIP-borden var bokade sedan länge tyder det också på att de holländska spelarna räknat med att redan vara klara för EM.

- Och det är just lagets stora problem, spelarna tar lite för lätt på allting, är lite för självsäkra. Vi har fantastiska spelare, men inget lag, ingen passion och inget hjärta. Det har de däremot skottarna och jag fruktar det värsta, säger Ramon Min.

De fem glödheta drabbningarna i kväll

Längre ned på sidan – fakta om de fem glödheta drabbningarna i kväll.

Jennifer Wegerup