Holland till EM efter utklassning

van Nistelrooy tremålsskytt när Skottland förnedrades

FOTBOLL

Bättre sent än aldrig.

Holland skärpte i grevens tid till sig och visade sin verkliga klass.

Skottland blev utklassat med 6-0 och van Nistelrooy stod för tre av målen.

Foto: REUTERS
Ruuds revansch Ruud van Nistelrooy lobbade in sitt andra och Hollands fjärde mål. Han kan – även i landslaget!

Det blev en riktig målorgie, rentav sexorgie, i Amsterdam i går kväll med sex mål och total utspelning av Skottland. De tappra skottarna hade vunnit hemma med 1-0, men i går visade de holländska världsstjärnorna äntligen sin riktiga klass.

- Vi visade alla som ifrågasatt oss, det är klart att det är skönt, sa förbundskapten Dick Advocaat efteråt.

Han försvarade också spelarnas beslut att inte tala med medierna efter matchen. Trots storvinsten som säkrade EM-platsen vill de holländska spelarna inte ge några kommentarer.

Illa behandlade

- De har känt sig orättvist behandlade, sa Advocaat med syfte på den hårda kritiken i holländska medier och rapporterna om bråk och champagne-festande.

I går kväll blev det bara målfest och den inleddes av unge Ajax-spelaren Wesley Sneijder. Efter mindre än en kvart slog han till med ett lågt långskott som fick Amsterdam Arena att explodera i orangefärgat jubel. Målet förlöste all spänning. Holland började spela ut och Skottland vittrade sönder.

- Vi förlorade mot ett fantastiskt holländskt lag, sa skottarnas förbundskapten Berti Vogts efter matchen.

För van Nistelrooy, som varit i bråk med Advocaat, var hans hattrick en skön revansch. Allra skönast var dock segern och EM-platsen. Efter att ha missat VM i fjol är nu Holland tillbaka på den stora mästerskapsscenen.

Sneijder, Nistelrooy och lagmoral – därför vann Holland

Jennifer Wegerup