...& så ska vi slå Danmark

Lasse Sandlin: Bara två tävlingsmatcher - och Sverige har vunnit båda

FOTBOLL

Till en EM-match mot Danmark ska man naturligtvis ta med sig bra vibrationer.

Som att svenska målvakter nu hållit nollan mot Danmark 331 minuter utan avbrott: Bengt Andersson i 16, Thomas Ravelli i 45, Magnus Kihlstedt likaså i 45, Eddie Gustafsson i 90 och Magnus Hedman i 135.

Fem man delar på äran men lägg märke till att danskarna ännu inte stött på Andreas Isaksson.

All denna sifferexercis kommer sig av att Sverige nu har tre raka vinster över Danmark - 3-0 i Malmö 1998, 1-0 i La Manga 2000 och 1-0 i Köpenhamn samma år - och för att hitta det första danska målet bakåt, tvingas vi gå tillbaka ända till augusti 1996. Danmark vann då, 1-0 i Göteborg, och målet dundrades i 29:e minuten in i Bengt Anderssons högra kryss av debutanten Ole Bjur.

I dag heter de mest fruktade danskarna Jon Dahl Thomasson (Milan), Martin Jörgensen (Udinese) och Dennis Rommedahl (PSV Eindhoven). Matchvinnartyper alla tre" det var de båda första som gjorde målen i 3-2-matchen mot England.

Besegrade blivande mästarna

Det är förresten bara Norge (102) som Sverige mött i fler landskamper än Danmark (97). Det märkliga är att vi mötts i så få tävlingsmatcher.

Bara två:

1948 års OS-semifinal på Wembley, då Danmark chocköppnade med 1-0 i andra minuten men Sverige hade vänt till 4-1 redan i halvtid och till slut vann med 4-2;

1992 på Råsunda, i EM-slutspelet, då Sverige vann med 1-0 (Tomas Brolin) och därmed var enda lag som besegrade de blivande Europamästarna.

Tredje mötet: tisdag 22 juni, Bessa, Porto.

Startelvan - som den kan se ut mot Blågult

Försvarsspelet

Anfallsspelet

Svagheten

Se upp med

Lasse Sandlin