...och så ska vi slå Italien

Lasse Sandlin: Sverige, ta med er lektionen i Palermo till mötet med Italien

FOTBOLL

Till en EM-match mot Italien ska man naturligtvis ta med sig bra vibrationer.

Som att drömma sig tillbaka till en siciliansk onsdagkväll i februari år 2000, Stadio della Favorita i Palermo, där ett svenskt fotbollslandslag gav Italien en lektion i hur fotboll skulle spelas.

Det var det svenska kortpassningsspelet som gång på gång sågade sig genom ett av fotbollsvärldens säkraste försvar - målvakten Buffon bakom trebackslinjen Nesta - Ferrara - Cannavaro och med spelare där framför som Gattuso, Fiore, Panucci, Totti, Vieri och Filippo Inzaghi.

Sverige totaldominerade en stor del av första halvlek - 28 minuter sa Tommy Söderberg, 25 sa Lasse Lagerbäck, 20 skrev jag - och jag minns, att jag efteråt frågade Söderberg, om han verkligen räknat med den där matchstarten.

- Nä, man undrar: vad händer?

Svarade Tommy.

Hur det slutade? 1-0 till Italien...

Men det skedde faktiskt med hjälp av en feldömd straff. Totti filmade, del Piero verkställde.

Bra vibrationer ska man ta med sig

Det är inte ens fyra år sedan den kvällen i Palermo, men medan de flesta av italienarna fortfarande är gångbara - av de ovan nämnda är det väl bara 36-åringen Ferrara som inte är EM-aktuell - så har Söderberg/Lagerbäck bytt ut nästan hela sitt manskap.

Kvar från Palermo är endast Magnus Hedman (numera reserv), inhopparna Olof Mellberg, Johan Mjällby och Mattias Jonson samt den startande men utbytte Anders Andersson.

Ändå: bra vibrationer ska man ta med sig - och både Söderberg och Lagerbäck var ju där.

Startelvan - som den kan se ut mot Blågult

Försvarsspelet

Anfallsspelet

Svagheten

Se upp med

Längre ned på sidan: Startelvan, försvarsspelet, anfallsspelet, svagheten - och se upp med.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM