Hans slogan: Totti åt alla...

Superstjärnan ska spela hem EM-titeln till Italien: Nu gör jag saker jag inte ens kunde drömma om innan

FOTBOLL

LISSABON

I EM 2000 fick han sitt stora genombrott.

I EM nästa år blir han Italiens viktigaste spelare.

Francesco Totti har mognat och fått karaktär att matcha talangen.

Nu är det han som ska leda sitt land till EM-guld.

Foto: REUTERS
Francesco Totti tar emot publikens jubel - i Italien är han i det närmaste en ikon. Det är ett stjärnspäckat landslag som Sverige ställs mot den 18 juni i Porto - och Totti kanske den starkast skinande. "Jag gör saker jag inte ens kunnat drömma om", säger han.

"Totti per tutti". Totti åt alla.

Det är den slogan som Tottis tröjor och signerade prylar säljs under. Nu har orden fått en ny innebörd.

Länge har Francesco Totti varit hela Romas och Roms "pupone", en älskad kelgris, dyrkad idol.

Nu har han blivit hela Italiens Totti.

Tack vare att han nått en ny nivå som spelare och att han tar ett nytt ansvar i landslaget. Men allra mest tack vare hans bok med roliga historier.

Historier om honom själv.

- Förut drev alla med mig, den här boken har förändrat hela mitt liv, säger Totti.

Skämtboken där Totti med stor självdistans har med alla historier som driver med hans påstådda dumhet har slagit försäljningsrekord i Italien. Till kulturelitens förtvivlan. Inte så illa för killen som kallats för analfabet mer än en gång. Och ur den nyvunna sympatin verkar en ny Totti ha fötts även på fotbollsplanen.

- En spelare når sin mognad runt 27 år och nu har jag nått dit. Nu gör jag saker jag inte ens kunde drömma om innan. Och jag gör det lätt, utan att anstränga mig, säger Totti.

Han fick sitt stora genombrott i EM 2000. Fotbollsvärlden spärrade upp ögonen inför den blonde italienaren med fötter så känsliga som om de välsignats av Madonnan själv. Totti lekte och smekte med bollen, slog Einstein-begåvade passningar, öppnade försvar, rundade motståndare. Så lysande var Totti att en hotad Filippo Inzaghi ropade "Vai via!" (bort med dig) när Totti ville krama honom efter ett mål och Pippo ville jubla själv framför TV-kamerorna.

- Jag har bra minnen från EM, förutom att vi borde ha vunnit. I VM däremot blev mycket fel, säger Totti i en Gazzetta-intervju.

Som blev utvisad för filmning i åttondelsfinalen mot Sydkorea. Om det var rätt eller fel diskuteras ännu. Oavsett vilket har Totti insett att det är bättre att försöka stå på benen, i synnerhet i landslagsspel med internationella domare. Han vet också att det är på hans axlar en stor del av ansvaret för Italiens EM-chanser nästa år vilar. Det är Totti som ska fördela bollarna, spela fram anfallarna - och själv vara på målhumör.

- Totti är oundgänglig för oss. Han har blivit den världsspelare vi alla visste att han skulle bli. I EM kommer alla att få se det, säger förbundskapten Giovanni Trapattoni till Sportbladet.

Extrapappa

Nyligen sade han också att Totti bör få guldbollen. Och Totti själv, han håller med.

- Guldbollen? Den skulle jag ge till mig själv, flinar han.

Inte så blygsamt, men inte heller med den avighet och dryghet som han förr kunde visa. Bakom de korta fraserna på bred romanska har Totti en underfundig humor. Han kan verkligen skratta åt historierna om honom själv och åt att så många av Roms hundar bär Totti-tröjor.

Han är artig när man träffar honom som journalist och han tar ett stort socialt ansvar i Roma - och nu alltmer i landslaget. I klubben har han varit strulige Cassanos extrapappa och vän. När hans skyddsling nu är på väg in i landslaget tar Totti sitt ansvar även där.

- Det är viktigt att vi äldre spelare finns där, som förebilder, men också aktivt, att prata med, säger han.

Nästa år blir han 28. Det är i detta EM och i VM 2006 som han ska vara som allra bäst, det är nu pojkdrömmen om mästerskapsgulden ska infrias.

- Man minns ju hur man som liten såg VM 1982. Jag var så liten, men kommer ihåg, säger Totti.

Ännu mindre var han när han började spela fotboll; bara nio månader. Mamma Fiorella berättar gärna om hur tidigt sonen började gå och sparka på varje boll han såg.

Mest komplett

När han var fem år tog Pappa Enzo med honom till Fortitudos träning och han lekte bort de flera år äldre pojkarna. Han hamnade sedan i Smit Trastevere innan det älskade Roma kallade. Roma som han såg vareviga söndag på Olympiastadion med pappa och brodern Riccardo, i storögd beundran av stjärnorna på planen. Nu är Totti själv en av Italiens mest skimrande stjärnor.

- Totti är just nu Italiens mest komplette spelare. Jag slås av att utlänningar ofta pratar mer om Vieri och Inzaghi, men inte så mycket om Totti. Det är konstigt, säger Luigi Garlando på Gazzetta dello Sport.

Kollegan Marcelo Di Dio instämmer:

- Totti är Italiens viktigaste spelare. Om han gör ett stort EM vinner vi.

Giovanni Trapattoni är böjd att hålla med.

- Det finns många stora spelare. Men bara en Totti.

Berlusconi styr över italienarna

Jennifer Wegerup