Linderoth ska ta tillbaka sin roll

Lasse Sandlin: …och han ser vass ut

FOTBOLL

TIRANA

Kontrasterna är enorma här i Albanien, och vid de båda grannhusen till vårt hotell i centrala Tirana ser jag sviterna av att 4 000 upprörda albaner förra helgen försökte storma premiärministerns kansli.

I mörkret därute kan jag se strategiskt utposterade militärer stå med dragna vapen. Både utanför Fatos Nanos kansli och utanför Kongresspalatset.

Det är alldeles bakom Kongresspalatset, på Qemal Stafa-stadion, som Sverige i morgon kväll möter Albanien i fotboll.

Linderoth.

Om vi får nåt ljus på stadion, vill säga.

Det var lite si och så med det på måndagsträningen, som skulle ha börjat klockan 19.30, men där man inte tände ljuset förrän 19.58, därför att - och läs noga nu! - någon hade glömt att informera kulturministeriet om att Sverige skulle träna.

Stora kontraster

Fotbollförbundet visste om träningen, men det är nu inte Fotbollförbundet utan kulturministeriet som äger rätten inte bara till ljuset utan till hela Qemal Stafa-stadion.

Kontrasten mellan denna ändå ganska tjusiga del av den albanska huvudstaden - med de svenska spelarnas lyxhotell och med den breda paradgatan fram till det stora Skanderbeg-torget - och det Tirana vi upplevde på vägen in var enorm.

Stora kontraster

Det började direkt utanför Nene Tereza-flygplatsen (Moder Teresa, alltså, som var född av albanska föräldrar även om det skedde i Skopje i nuvarande Makedonien), där vi anfölls av små smutsiga tiggarungar, ledda på avstånd av en äldre dam.

Utmed vägen in till centrum ser vi en bonde som ensam med spade gräver upp sin åker. Utmed hela denna knöliga väg paraderar tusentals plundrade bilvrak, och där ligger flaskor och plastpåsar i en evig nedskräpning.

Kontrasten mellan den albanska förorten och den albanska centralorten är till och med större än på de två svenska fotbollslandslagen: det som möter Albanien i morgon - och det som vi hoppas spelar i EM.

Albanska kolleger hade inte helt lätt att förstå varför Sverige valt att komma just hit för en februarimatch, och jag tror nog, att även förbundskapten Lasse Lagerbäck blev förvånad över hur hårt han ansattes på presskonferensen.

Utan stjärnor

- Varför Albanien? Det måste ju finnas bättre motstånd för er, tyckte en man.

- Ljungberg, Ibrahimovic, Svensson och nu Mellberg - är dom inte motiverade att spela mot ett så litet land som Albanien? undrade en annan.

Men även om Sveriges fyra allra största stjärnor kommer att saknas mot Albanien finns det naturligtvis ändå en del frågor man kan fundera över.

Som om Kim Källström gått framåt ytterligare efter fyra liga- och två cupmatcher i Frankrike.

Som om Teddy Lucic ännu en gång ska lyckas hitta mästerskapsform utan att vara ordinarie i sitt klubblag.

Imponerande statistik

Som om Tobias Linderoth ska lyckas återta sin roll som mittfältslibero.

Albanien är trots rankingplats nr 89 i världen (Sverige 19) inte att leka med. Kolla Albaniens hemmafakta här intill! Nu åtta matcher i rad utan stryk. Imponerande!

Till sist: det är naturligtvis inte rättvist att dela ut betyg efter en så kort försenad träning som måndagens med så lite av seriöst fotbollsspel, men från min skumögda vrå såg ändå några spelare vassare ut än de andra.

Tobias Linderoth och Pontus Farnerud, Niklas Skoog och Mikael Nilsson!

Albanien utan förlust hemma sedan 2001

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM