Blågult tränar – i kolmörker

Nedsläckt arena störde landslaget: Jag önskar mer tid med spelarna

1 av 3 | Foto: OLA TORKELSSON
NATTSVART När Blågult kom till träningen på Qemal Stafa-stadion var den helt nedsläckt. Det tog 28 minuter innan träningen kunde börja på allvar. Anledningen: kulturministeriet var inte informerat om Sveriges träning...
FOTBOLL

TIRANA

18 träningsdagar och fem matcher.

Eller 1620 minuter övning och 450 minuter spel.

Det är tiden Blågult har att hitta EM-formen på.

- Jag önskar vi hade mycket mer tid med spelarna, säger förbundskapten Lasse Lagerbäck.

Som dessutom fick första passet saboterat.

Nu är det allvar. I går började det. Måndag 16 februari gjorde Sverige det första av 18 träningspass inför EM-premiären mot Bulgarien den 14 juni.

Det började dåligt.

Länge såg det mörkt ut för Sverige.

Träningen som skulle startat 19.30 blev uppskjuten när strålkastarna på Qemal Stafa-Stadion inte ville tändas.

Med Kim Källström och Andreas Jakobsson i täten joggade spelarna i stället varv efter varv runt den becksvarta arenan.

Felsökande albaner

Så småningom fick de febrilt felsökande albanerna ordning på det tekniska och 28 minuter försenad kunde den första träningen inför EM inledas.

18 träningstillfällen och fem matcher är vad förbundskaptenerna Lasse Lagerbäck och Tommy Söderberg har på sig för att hitta rätt spelare och rätt spelsystem.

Alldeles för lite, menar Lagerbäck.

- Du kan nog fråga vilken tränare som helst, så tycker han det är för lite. Jag önskar vi kunde ha spelarna samlade mycket mer.

"Ingen orättvisa"

Vad är det ni inte hinner med?

- Olika detaljer i spelet. Allt från fasta situationer till anfalls- och försvarsspel. Och det vet ju du också, sånt kan man träna hur mycket som helst. Som det är nu tvingas vi prioritera. Men det är samma för alla länder så det finns ingen orättvisa, poängterar Lagerbäck.

Att Sverige dras med en sällan skådat lång skadelista gör saken än mer komplicerad.

- Ju tydligare en trupp växer fram, desto mer tid kan man lägga på olika speldetaljer. Nu tvingas vi i stället gardera upp för spelare i olika positioner, säger Lagerbäck.

"Inte så farligt"

Men tillägger:

- Samtidigt är det bra att skadorna kommer nu så de inte kommer i maj. Att vi tappar en match i det här skedet av förberedelsefasen känns inte så farligt.

Under vårens första samlingar kommer det mest handla om att träna på grunder i spelsystemet. Men ju närmare EM, desto mer sätts fokus på att träna samman en startelva.

- Den får växa fram under EM-lägret i maj/juni, säger Lagerbäck.

Jämfört med EM i Holland/Belgien 2000 har förbundskaptenerna lärt sig läxan och träningen kommer inte att vara så hård nära slutspelet.

Tränar sällan 90 min

- Vi tränar sällan över 90 minuter nuförtiden och kör sällan dubbla pass. Kanske var vi inför EM 2000 överambitiösa på ett negativt sätt. Det kändes i alla fall som vi hittade en bättre balans till VM.

- Vi har under dagen suttit och tittat genom upplägget. Det börjar konkretiseras hur EM ska genomföras. Det känns som vi har bra grepp om det, säger Lasse Lagerbäck.

SÅ LADDAR SVERIGE INFÖR SOMMARENS FOTBOLLS-EM I PORTUGAL

Robert Laul