Danmarks kanter i centrum

”Vi spelade otroligt bra”

FOTBOLL

I svenska landslaget är kantspelet ett sorgebarn.

I det danska flödar det.

- Vi spelade otroligt bra, säger målskytten och kantspelaren Martin Jörgensen.

Foto: turksporfoto
Martin Jörgensen avgjorde bortamatchen mot Turkiet med sitt 1-0-mål.

Benny Lennartsson är den svenske spionen som ska kartlägga Danmark.

Det är läge för Lennartsson att inte bara studera matcher, utan också träningar för att få grepp om det fantastiska danska kantspelet.

- Den spelsekvens som gav målet arbetade vi mycket på träningen i tisdags. Det uppstod faktiskt tre-fyra liknande situationer, säger Thomas Helveg till danska Ekstra-Bladet efter 1-0-segern borta mot Turkiet.

Det var högerbacken Helveg som kom runt på kanten och slog inlägget till vänsteryttern Martin Jörgensen, som mötte direkt med vänstern och satte bollen invid Rüstü Recbers främre stolpe.

Hemligt vapen...

- Vänsterbenet...det är mitt nya hemliga vapen, säger Jörgensen till Ekstra-Bladet.

Det där var ett skämt.

Men för svensk del hade man kunnat hoppas att det var sant - att det räckte med att se upp för Udinesespelarens vänsterfot.

Det gör det nu inte. I stället kommer båda de svenska ytterbackarna att få det jobbigt mot Danmarks flödande kantspel med efterföljande inlägg på Jon Dahl Tomasson, alternativt Ebbe Sand.

Grönkjaer oroade

I går var Chelseas Jesper Grönkjaer ett ständigt orosmoment på högerkanten. Men det var alltså Helveg som stod för inlägget till målet.

Och i mitten, bakom Tomasson, låg kreatören Claus Jensen och fördelade passningar och var kanske bäst på plan.

Just Jensens position är den Jörgensen spelar på i Udinese.

- Och det är också där jag helst vill spela. Men Morten Olsen vill använda mig på kanten, och det är jag naturligtvis införstådd med. Och man får ju säga att Claus Jensen också gjorde en bra match i dag, säger Jörgensen.

Och när de danska kantspelarna inte serverar strikers i mitten så gör de själva mål. Jörgensens i går var hans fjärde på de tre senaste landskamperna.

Johan Flinck