Vi har fortfarande ingen anfallspartner till Ibrahimovic

Lasse Sandlin: …men Källström måste ingå i Zlatans omgivning

FOTBOLL

GÖTEBORG

Inte hittade Zlatan Ibrahimovic sin idealiske anfallspartner till EM i den här matchen.

Däremot fick vi klart besked om en annan viktig detalj i den kreativa omgivning som Zlatan faktiskt kräver och som jag också efterlyste inför den här matchen: Kim Källström måste ingå i den.

Målskytt mot England: Zlatan Ibrahimovic med en höger yttersida.

Passningsläggare: Kim Källström med vänster vrist.

Foto: NIKLAS LARSSON
Källström in action...

Sverige har nu elva raka utan förlust mot England sedan den senaste i maj 1968, och denna jubileumsmatch för svensk fotboll avgjordes i samma straffområde där Zlatan och Kim var inblandade i den stora straffdramatiken 6 september förra året.

Men i stället för att kivas om vem som då skulle slå en straff mot San Marino, stod de nu och kramades efter det mål som än en gång bevisat, att kan Sverige inte besegra några andra länder, så kan man ju alltid möta England...

Detta var, om ni nu missat detta, Sveriges första vinst i en vänskapslandskamp efter sju oavgjorda och åtta förluster sedan den senaste vinsten; 3-0 mot Sydafrika 15 augusti 2001.

Nu är straffgrollet glömt, och de båda ungdomsstjärnorna vandrar vidare mot nya internationella mål.

Förenas i en kram...

Efteråt gör Zlatan till och med Kims egen målgest: han reser sig upp, pekar mot Kim, de båda förenas i en kram, innan Zlatan drar sig loss, fäller ut vänsterarmen och höjer den högra mot publiken i slow motion.

Som Kim brukar göra. Läs detta som Zlatans egen hyllning till Kims mästarpassning!

Kvällens förlorande tränare Sven-Göran Eriksson nämnde bara två svenska spelare i sin snabbanalys efteråt: Zlatan Ibrahimovic ("han höll bollen bra") och Kim Källström ("han var väldigt bra, en stark fortbollsspelare").

Kvällens vinnande tränare Lasse Lagerbäck berömde Zlatan ("hans bästa landskamp"), men var inte alls lika villig att rosa Kim:

- Han gör en bra halvlek spetsad med några riktigt bra grejer, och han har en fantastisk vänsterfot.

Sen pratar han i stället om andra spelare som även jag gärna berömmer:

...som den pigge Christian Wilhelmssons vars tunnel på den förtvivlade Phil Neville tillhörde matchens delikatesser:

...som Andreas Isaksson som i sitt samspel med stolpe och ribba räddade Sverige före paus:

...som Anders Svensson som är kvickare än Kim och som knappt har ett fel under sin halvlek.

Problemet är att medan större delen av Fotbollssverige vill se både Kim Källström och Anders Svensson på plan samtidigt, så ser Lagerbäck och Tommy Söderberg de båda som konkurrent om samma plats: den i mitten av de tre offensiva mittfältarna.

Problemet har en enkel lösning: låt Källström ta den defensiva rollen där han är minst lika bra som de båda som nu spelade utan att på något sätt göra bort sig, alltså Anders Andersson och Tobias Linderoth.

Mjällby var en katastrof

I övrigt: Johan Mjällby var en katastrof som mittback i första halvlek och Celtic-backens osäkerhet och matchovana - han har bara spelat 27 minuter sen knäoperationen i januari... - smittade till och med av sig på mittbackskollegan Olof Mellberg.

Omedelbart bättre på den platsen när Petter Hansson steg in efter paus med ett resolut spel som gjorde att även Mellberg fann sitt rätta jag.

Mjällby skulle naturligtvis inte ha spelat alls.

Zlatans kompis därframme får vi fortsätta leta efter. Johan Elmander tog inte chansen och än så länge ligger nog därför Mattias Jonson bäst till, eftersom Stefan Selakovic inte verkar vara aktuell.

Till sist: glöm inte att det England som avslutade matchen inte ens var deras B-lag!

Det var C-karaktär på den uppställningen.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM