Kräv besked av Henke - nu

Lasse Sandlin: Förbundskaptenerna måste ställa frågan - senast på tisdag

FOTBOLL

Dags att bestämma sig nu.

På tisdag presenterar Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck truppen till landskampen mot Portugal i Coimbra onsdagen den 28 april.

Jag förutsätter att då, om inte tidigare, får vi det slutgiltiga beskedet om Henrik Larsson kommer att spela eller inte spela i EM.

Med i dag 53 dagar kvar till den svenska EM-premiären mot Bulgarien krymper tiden, och nu kräver vi besked.

Inte av Henrik Larsson - han har ju redan sagt ifrån - utan av Söderberg/Lagerbäck som ända sedan Japan-VM för två år sedan hållt dörren öppen till familjen Larsson för att Henke lätt ska kunna slinka ut och tillbaka in i den blågula familjen.

Men nu hålller inte detta längre.

Se till att Henke antingen kliver tillbaka in bland grabbarna i omklädningsrummet - eller stäng dörren för gott! Åtminstone inför EM.

Alltså måste Tommy och Lasse senast denna helg ta det där sista öga-mot-öga-samtalet med Henke, som de ändå måste ta.

Ohållbar ssituation

Situationen kommer annars att bli ohållbar för den eller de som till sist kommer att bjudas in med armbågen som Zlatans anfallspartner under EM, och så kan man faktiskt inte bygga ett lag.

I samband med tisdagens presslunch på Restaurang Råsunda kommer våra förbundskaptener att hålla ett litet seminarium för den församlade pressen, och detta skulle ju kunna tyda på att frågan då nått sin slutliga lösning - oavsett hur den blir.

I inbjudan står det nämligen: "Direkt efter lunchen kommer Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg att gå igenom landslagets spelidé inför sommarens EM-slutspel i Portugal."

Nu står det väl inte direkt några namn på de pilar som finns ritade på blädderblocken eller overheadbilderna, men det bör ändå vara en viss skillnad på spel och på pilar om det är Henrik Larsson som springer vid Zlatans sida - eller om det är Mattias Jonson, Marcus Allbäck eller Niklas Skoog.

Besked senast tisdag!

Om EM då möjligen är en öppen fråga för Henrik Larsson, så är Uefa-cupfinalen på Ullevi 19 maj det inte längre.

Det blev Adiós Ullevi för Henke och hans Celtic vid onsdagsbesöket på Estadio El Madrigal i den lilla staden Villareal på Costa del Azahar, apelsinblomskusten, sex mil norr om Valencia.

2-0, överlägsna 2-0, till slut för den lilla spanska klubben som denna kväll spelade sin största match i klubbens 81-åriga historia.

Till Uefa-cupen kom man via Intertoto-cupen och nu gjorde man sin femte raka hemmamatch utan att släppa in mål: Trabzonspor 0-0, Torpedo Moskva 2-0, Galatasaray 3-0, Roma 2-0 och nu Celtic 2-0. I sanning imponerande!

Juan Roman Riquelme, den begåvade 25-årge argentinaren som lånats från Barcelona, var lagets mästerlige dirigent.

Sonny Andersson, den 33-årige brassen, lobbnickade in 1-0 på långpass från sin 27-årige landsman, backen Juliano Belletti, och Sonny A passade också till 2-0-målet, ett jätteskott på volley med vänstervristen av Roger García, 27-årig spanjor.

Henke ovanligt anonym

Båda målen dock gjorda mot i såna här sammanhang edtt sällsynt taffligt försvar. Bobo Balde den skyldige vid 1-0, Joos Valgaeren den skyldige vid 2-0.

Henrik Larsson, då?

Ovanligt anonym men glimtade till med en lös nick utanför - den var nog avsedd att skarvas vidare i mål... - och ett klackpass till Jackie McNamara, som då fälldes i en misstänkt straffsituation.

Nog märktes det att Henke saknade kamrater därframme som långtidsskadade John Hartson, likaså skadade Chris Sutton samt avstängde vänstermittfältaren Alan Thompson.

Det märktes inte minst i skottstatistiken. Celtic hade faktiskt inte en enda boll på mål - Villareal hade två, båda gick in.

För Celtic återstår nu finalen i Tennent"s Scottish Cup mot Dunfermline 22 maj och sex ligaomgångar, varav de fem sista lottas på måndag.

Medan Villareal i sin Uefa-semifinal får möta grannen Valencia, och Newcastle möter Marseille i den andra.

Det blir, oavsett lag, en fin Ullevi-final 19 maj, men helst ser jag - Valencia-Newcaste.