Leendet avslöjar Lagerbäck

Simon Bank: Chanserna större än någonsin att Henke spelar EM

FOTBOLL

Alla har sitt sätt att komma till rätta med media.

Beckham, till exempel, hånglade med Posh.

Söderberg och Lagerbäck hånglade inte - men de bjöd på fyra timmars charmoffensiv, komplett med det tyngsta artilleri de äger:

Pärmen.

I väntan på Han som kanske kommer kan det vara det viktigaste de gjort före EM.

Foto: MAGNUS WENNMAN
lasses leende... Förbundskapten Lasse Lagerbäck har pratat med Henke Larsson om EM.

Han som kanske kommer har nu inte bara ett helt landslags, ett helt förbunds och ett helt fotbollslands förhoppningar att fundera över.

Han har dessutom en deadline.

I går gjorde Lars Lagerbäck klart att Han som kanske kommer antingen finns med i den trupp som presenteras den 6 maj - eller så finns han inte med i EM alls.

Det är ett rimligt beslut.

EM-pusslet måste bli klart någon gång, och jag tror att Henrik Larsson är ganska säker på hur hans bit ser ut.

Om Han kommer?

Kanske. Jag tror det.

Ska jag döma av Lagerbäcks leende när han berättade om sitt senaste samtal med Sveriges och Skottlands egen Raúl så är chanserna större än de någonsin varit.

Den som lever får se, det är jag säker på.

Wahlstedt kan vara lösningen

Jag var inte lika säker på att jag skulle få leva tillräckligt länge för att se vad jag såg i går. Landslaget kallade till presskonferens på Råsunda, ett möte där kaptenerna avslöjade att Erik Wahlstedt ska få chansen att lösa Sveriges ytterbacksgåta. Det var oväntat. Dessutom skulle Söderberg och Lagerbäck berätta om landslagets spelmodell. Det har de gjort förut.

Men de har aldrig gjort det som i går.

Ni känner till förbundskaptenernas relation till media, hur den gått från ansträngd till iskall till något mitt emellan. I går pratade Tommy Söderberg om behovet av att må bra för att lyckas, och om han och hans lag ska lyckas väger relationen till media blytungt.

Tisdagen den 20 april var en orgie i relationsterapi.

Förbundskaptenerna höll en grundkurs i spelteori, fotboll för dummies, inget märkligt eller nytt - men det var en dialog. En dialog i ett rum med trettio journalister, en dialog med en lätt och humoristisk och öppen ton.

Det kändes som en revolution i det lilla.

Lars-Åke Lagrell har tidigare anställt mediedaddor åt förbundskaptenerna.

Mer än en gång har de där daddorna skallat sig blodiga mot tjuriga kaptener som sett journalister som något nödvändigt ont. I en sådan inställning finns frön till tusen konflikter, sådana som stjäl energi och koncentration. Att kunna hantera omvärldens krav är en viktig del av ett modernt tränarjobb.

Fråga närmaste AIK-supporter om ni tvivlar.

I går stapplade vi ut från Råsunda efter fyra timmars presskonferens, undervisning och underhållning.

Det är självklart ingen garanti för ett konfliktfritt EM. Landslaget och dess ledare ska få kritik när de underpresterar. Däremot är en öppen attityd en bra försäkring mot onödiga konflikter.

På det temat ska jag berätta om Pärmarna, den tydligaste nidbild som finns av Söderbergs och Lagerbäcks ledarskap. När spelet såg fantasilöst, torftigt och endimensionellt ut bestämde sig en del för att hela problematiken fanns just där. I pärmen. Pärmen blev till landslagets Pandora-ask.

En pärm och en massa förlåt

De som raljerade om pärmarna brydde sig inte om att berätta att de flesta moderna fotbollstränare påminner sina spelare om utgångslägen vid fasta positioner. De brydde sig inte heller om att ta reda på vad som egentligen fanns i pärmarna - och förbundskaptenerna brydde sig inte om att tala om det.

I går föll förlåten.

Tommy Söderberg höll, som ett slags grand final, upp sin älskade pärm.

Där fanns inga monster, bara ritningar över fasta positioner.

Värre var det inte att öppna pärmen.

Det är en insikt som kan vara guld värd i sommar.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM