EM-bråket som skakar Italien

Milans tränare: Ligan är i ett för viktigt skede för landskamper

1 av 3 | Foto: MAGNUS WENNMAN
Varken Totti...
FOTBOLL

COIMBRA

Italiens landslag har med bara sex veckor till EM stora problem.

Totti, Nesta, Cassano, Del Piero och Filippo Inzaghi kommer inte till spel i morgon.

- Ligan är viktigare nu, säger Francesco Totti.

Det stormar kring Sveriges tuffaste gruppmotståndare i EM. Italiens trupp släpptes till sist sent i söndags efter timmar av laddade samtal mellan förbundsledningen och storklubbarna. Problemen hopar sig för förbundskapten Giovanni Trapattoni. Hans landslag störs av allt ifrån skador till spelvägran.

- Vi försöker att inte låta något rubba oss, säger han till italienska medier som rapporterar om en "Trap i svårigheter"?.

I morgon spelar Italien mot Spanien hemma i det sista riktigt svåra testet inför EM. Men Trapattoni har bara några få av spelarna från förstaelvan tillgängliga.

- Vi släpper två spelare, Pirlo och Ambrosini, säger Milans vice president Galliani.

Redan vid Italiens landskamp mot Portugal i mars ville Milan inte släppa i väg sina spelare. Efter den senaste ligaomgången, där Roma knappade in på Milan, är viljan ännu mindre. I helgen möts Milan och Roma, i matchen som kan avgöra serie A.

- Vi är inne i ett alltför viktigt skede nu, vi måste spara våra spelare, säger Milans tränare Carlo Ancelotti.

Nesta småskadad

Italiens bäste försvarare, Alessandro Nesta, som är småskadad, kommer därför inte i morgon. Mittfältskämpen Gennaro Gattuso är inte heller med. Från Roma kommer varken Francesco Totti eller Antonio Cassano.

- Totti har fått en hård smäll på vaden, säger Romas tränare Fabio Capello i den officiella förklaringen.

Spelaren som för tillfället räknas som Italiens viktigaste finns därmed inte med mot Spanien. Ännu värre är kanske Cassanos form. Han har hela säsongen varit bländande, men är nu trött och sliten och sägs känna sig mentalt pressad. Cassano, som spås bli Italiens EM-joker, kommer därmed inte att ha spelat i en enda av landskamperna den här våren.

Bråk mellan Inter och Vieri

Utöver det är inte Filippo Inzaghi med mot Spanien utan tränar för sig själv för att möjligen kunna spela i helgen. Samtidigt kämpar skadedrabbade Alessandro Del Piero mot klockan för att nå EM-formen.

Som om inte det vore nog har Christian Vieri haft en orolig vår i Inter, med många bråk, och är inte i balans.

- Sammantaget är det oroande, säger Candido Cannavò, tidigare chefredaktör och nu krönikör på La Gazzetta dello Sport, till Sportbladet.

Många italienska debattörer ifrågasätter varför Spanien, som också är inne i en dramatisk ligaavslutning, kan komma med i stort sett fulltaligt lag, medan Italien inte kan det.

För Trapattoni är det viktigt att Italien kan spela 4-2-3-1, som man kommer att göra i EM, men han har problem med så många nyckelspelare borta.

"Vill övertala Maldini"

Mitt i detta kaos ska Roberto Baggio spela sin avskedsmatch mot Spanien och allt fler vill också se magnifike, men åldrade, Baggio i EM. Andra vill ännu hellre se Paolo Maldini göra comeback.

- Jag jobbar med att övertala Maldini, säger Trapattoni som vet hur viktig backklippan är för "gli azzurri".

Italiens inneboende kompetens kan ingen tvivla på.

Men som läget är nu kan landets meste landslagsspelare Maldini behövas med sitt lugn, sin rutin och sin ledarförmåga.

EM-grupp C – så är läget i lagen

Längre ned på sidan: Så är läget i Sveriges EM-grupp.

Jennifer Wegerup