Svensson vs Källström

De konkurrerande mittfältarna: Vi skulle gärna spela med varandra

FOTBOLL

COIMBRA

De slåss om samma plats i landslaget.

Men Anders Svensson och Kim Källström vill gärna spela tillsammans.

- Vi ser inte varandra som konkurrenter, säger de.

Foto: ULF HÖJER
TRIVS TILLSAMMANS Ander Svensson (t h) och Kim Källström konkurrerar om samma plats i landslaget. Men ingen av dem tycks förstå varför de inte skulle kunna spela tillsammans. Ett alternativ som också Sportbladets Lasse Sandlin är inne på.

I kväll spelar Sverige sin sista landskamp innan EM-truppen tas ut. En trupp där både Kim Källström och Anders Svensson är givna. Men vem som ska vara offensiv mittfältare i förstaelvan är inte givet. I kväll går platsen till Kim från start.

- Jag ser inte Anders som en konkurrent. Det har blivit lite så att vi slagits om samma plats och mitt mål är att spela, men det är inte så att vi har någon intern batalj mellan mig och Anders, säger Kim Källström.

Anders Svensson instämmer:

- Det är klart att vi gärna skulle spela med varandra, det har vi bara gjort några få matcher. Vi har inte riktigt lika roller heller så vi borde inte vara rivaler.

"Tycker om att slå pass"

Sportbladets specialstatistik från Englands-matchen visade att Anders oftare spelade korta passningar med låg felprocent men som sällan öppnade spelet och ledde till målchanser. Kim chansade mer, hade högre felprocent men skapade mer.

- Vi var klart bättre i andra halvlek, i första blev det väldigt mycket försvarsspel så då blev det mest att hålla i bollen och slå korta pass, säger Anders.

Så det hade med matchbilden att göra?

K: - Det tror jag. Men sen är jag en spelare som tycker om att slå lite längre pass.

A: - Kim har en otrolig precision i sina långa pass också.

K: - Jag har alltid haft hög felprocent, men mitt spel passar inte för att spela på säkerhet och när något väl går hem kan det bli farligt.

A: - Jag ser mer Kim som en spelmotor än vad jag ser mig själv, han kan hämta bollen och sen slå upp den och så fylla på och komma med skott. Vi har inte riktigt lika roller.

K: - Nej, vi är jäkligt olika som fotbollsspelare så det är rätt intressant att det blivit som det blivit. Jag tycker Anders är mer trixig, gör sköna finter och mycket yttersidor, jag är mer rakt på.

Överdrivet snack om balans

Båda tycker att snacket om behovet av balansspelare är överdrivet.

- Det här med en defensiv mittfältare är ju inte så utpräglat i landslaget, jag tycker vi har relativt likvärdiga mittfältsroller fastän en är lite mer defensiv, säger Kim.

Hur är det i Southampton, Anders?

- Där spelar vi inte med mittfält, svarar Anders Svensson med stor galghumor.

Väl medveten om att hans brist på speltid i Southampton ligger honom i fatet. Kim Källström har däremot haft en givande vår i Rennes där han utvecklats mycket.

Utesluter inte båda

- Tränaren där vill hjälpa mig med att få ett bättre försvarsspel och jag jobbar mycket med det, säger Kim.

Förbundskapten Tommy Söderberg utesluter inte att Anders och Kim spelar ihop.

- De spelade mot Tjeckien centralt båda två, Kim som defensiv, Anders offensiv. Men man kan inte titta bara på de två, det handlar mer om form och motståndare och matchbild, säger Söderberg.

De två rivalerna spelar hur som helst gärna i hop i EM.

- Jag tror att vi kompletterar varandra ganska bra, säger Kim Källström.

Så spelade Anders och Kim mot England

Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM