Jag jublar som en komplett dåre i natten

Peter Wennman: JAAAAAAAAAA!

FOTBOLL

LONDON

JAAAAAAAA!

Förlåt att jag jublar som om jag vore en komplett dåre så här mitt i natten - klockan är 03.00 nu - men vad ska jag göra?

Jag kan inte gå på krogen.

Jag har ingen champagne hemma.

Och gamla fröken Phillips på undervåningen gillar inte när man slår en stepp på golvet.

Jag nyper mig i innanlåret och slår mig tokskrattande på knäna, för här kommer alltså beskedet som vi alla svenska fotbollsfans gått och dagdrömt om så länge:

HENKE SPELAR!

HENRIK LARSSON TACKAR JA TILL EM!

Sportbossarna i Stockholm var bussiga nog att ge mig en halvtimme att skriva denna krönika, mitt i en regnruskig och tjyvkall londonnatt, och sällan har jag accepterat ett uppdrag med större glädje.

Om NI tänker efter och JAG får skryta, så vem var det som uppmanade till tjat?

Jag ansåg vi svenskar hade lite för lätt att acceptera Henrik Larssons "nej till EM", och jämförde med hur hockeylirarna behandlas så fort de säger nej till en sketen Izvestija-turnering (eller vad det nu heter numera).

Vi har en Henke att vara stolta över

Jag såg det som ett tacksamhetsbevis från det svenska folket, att vi älskade honom så mycket för det han gjort i landslaget att vi rätt upp och ner kunde köpa hans skäl för att säga nej.

Men jag tyckte ändå att vi skulle TJATA. Vi fotbollsfans skulle inte ge oss så lätt. Vi har en Henrik Larsson att vara stolt över, och varför inte försöka övertala honom att ställa upp en sista gång? För att göra ett bra landslag till - ja, faktiskt - en livsfarlig utmanare om EM-titeln i fotboll?

Satt i onsdags och såg Portugal-Sverige i en av Sky Sports kanaler. De har alltid så skickliga bisittare där, de får svenska motsvarigheter att framstå som päron, och den här kvällen sa Arsenals förre skotske stjärna Charlie Nicholas efter 2-2-matchen:

- Jag vill varna för Sverige i EM. Jag tror att det där laget är en jätteoutsider. betänk att de ska förstärka med Fredrik Ljungberg. Och jag säger bara: tänk om Henrik Larsson ändrar sig och ställer upp! Wow! Då kan Sverige vinna EM.

Jag är beredd att hålla med Champagne-Charlie.

Allt är förändrat nu

Allting har förändrats nu.

Sverige har ett lag som kan gå hur långt som helst - om förbundskaptenerna bara fattar hur man ska använda materialet.

Jag menar... vi har nu Zlatan, Ljungberg, Henke, Källström, Mellberg, Michael Svensson... och såg ni hur in i bomben bra Andreas Jacobsson var i andra halvlek?

Rätt matchat blir Sverige livsfarligt i Portugal.

Jag ska nu klä mig i rosa t-shirt och sova i den, en hyllning till den Sportbladet-kampanj som fått tusentals svenskar att vädja till Henrik Larsson - och som i slutändan kan betyda så oerhört mycket mer än vad vi kan föreställa oss just nu.

Peter Wennman