"Lars-Tommy har skött det här bra"

Aftonbladets Lasse Sandlin om beskedet

FOTBOLL

Landslagstränarna Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg har skött övertalningen av Henke föredömligt bra.

Det säger Aftonbladets Lasse Sandlin.

– Det här förbättrar våra chanser i EM avsevärt. Vi får ett mycket bättra landslag helt enkelt, säger han.

Beskedet om Henrik Larssons comeback ilandslaget är stora nyheter i fobollsvärlden - även utomlands. Tidigt på fredagsmorgonen väcktes Lasse Sandlin av brittiska medier, som ville ha kommentarer till nyheten:

– Det har i och för sig legat i luften att det skulle hända något i samband med att truppen presenteras nästa vecka. Men jag är faktiskt lite överraskad. Han har ju alltid varit väldigt principfast, den här killen.

Men han gjorde ju en snabb comeback mot Ungern förra våren?

– Då var flera spelare i det svenska landslaget skadade och laget var väldigt utsatt. Då sa han ju att det bara var för en enda match.

Varför tror du han har ändrat sig?

– Jag tror att det spelar in att Celtic åkte ut ur UEFA-cupen efter förlusten mot Villareal. I och med det har han ju inte vunnit nåt stort internationellt.

Hur har förbundskaptenerna skött det här, tycker du?

– Henke säger ju det att de har haft en sån jättefin kontakt. Både Lasse Lagerbäck och Tommy Söderberg har ju klarat det här väldigt fint psykologiskt. De har ringt och snackat om allting – utom just det här. Och det var precis så som jag skrev att man skulle hantera det hela i samband med att han slutade 2002.

Vad innebär det här för laget?

– Det innebär att vi får helt andra alternativ till laguppställningar. Vi får en av Europas målfarligaste forwards. Han är alltid med och gör massor av mål och är med i toppen i striden om Guldskon.

Hur påverkar det våra chanser i EM?

– Vi får ju ett mycket bättre lag, helt enkelt. Frågan har varit hur laget ska se ut längst fram, om någon spelare passar att spela med Zlatan Ibrahimovic. Han har ju betraktats som given sedan Henke försvann. Nu är det inte ens så säkert att Zlatan är given. Men förstalternativet måste nog ända vara att de spelar ihop, även om de inte spelat så mycket tillsammans tidigare.

Så lät det då

Så här skrev Lasse Sandlin i juni 2002, i samband med att Henke tackade nej till landslaget.

Fredrik Rundkvist