Italien: Henke är en extra fara för oss

Gazzettans vädjan till Henke att inte spela hjälpte inte…

FOTBOLL

En god nyhet för Sverige - och en dålig för Italiens landslag.

Nyheten om att Henrik Larsson spelar EM möts inte med glädje av italienarna.

- Han blir en stor förstärkning för Sverige, säger Luigi Garlando på La Gazzetta dello Sport.

Hos gruppfavoriten Italien väcker beskedet om "Henkes" återkomst blandade känslor.

- Så han har bestämt sig nu? Det var ju inte dagens bästa nyhet. Helt klart är han en extra fara för Italien, säger Luigi Garlando.

Han är landslagsreporter och krönikor på Italiens största sporttidning, La Gazzetta dello Sport. Garlando deltog också i Sportbladets Henke-kampanj där han vädjade till Larsson att inte spela.

- Men det hjälpte tydligen inte (skratt). Larssons återkomst lyfter helt klart det svenska laget, framför allt framåt, säger Garlando och fortsätter:

- Han har erfarenheten från stora mästerskap och även från internationell fotboll i cupspel. Den erfarenheten betyder oerhört mycket i ett EM. Alla de italienska spelarna vet också att han är en stor målgörare.

Henke helt avgörande

Luigi Garlando menar att en spelare som "Henke" kan bli helt avgörande för Sveriges chanser.

- De stora mästarna är som bäst i de stora mästerskapen. Se bara på Vieri, han har problem i Inter, men jag tror att han får en nyckelroll i EM. Sådana som Vieri och Larsson är bäst när det gäller som mest.

Alessandro Nesta och de andra i Italiens försvar får en svårare uppgift med Henrik Larsson som motståndare, enligt Garlando.

- Han och Ibrahimovic är de som italienarna känner till. Utan tvivel bildar de två ett farligt anfallspar. Och det verkar inte heller som att Paolo Maldini gör en "Larsson". Han kommer nog inte tillbaka till EM.

Intressant med honom

Andrea Pesciarelli, fotbollsreporter på italienska televisionen RAI, tror att Larssons återkomst starkt ökar Sveriges chanser.

- Den väger tungt. Du vet, det är spelare som han som gör hela skillnaden.

De gör mål på den där enda chansen, de avgör.

Pesciarelli, som kommer att bevaka EM för RAI, fortsätter:

- Ett EM består av några få matcher. Då måste man ha spelare som har förmågan till maximal koncentration och prestation i de matcherna. Larsson är en sådan spelare. Det ska bli intressant att se honom i EM - även om inte Trapattoni tycker det...

Välkomnar honom

Gazzettas Luigi Garlando håller med:

- Som italienare kanske jag hellre sett att han stannade hemma, men som fotbollsälskare välkomnar jag förstås en spelare som Larsson till EM.

Jennifer Wegerup