’Lucky Svens’ EM-trupp

Peter Wennman: Jag vet inte vad jag ska tro

FOTBOLL

LONDON

Har sällan sett ”Lucky Sven” så optimistisk, glad, lugn och avslappnad som när han presenterade sin EM-trupp i går.

Det såg ut som om han visste nåt som vi andra inte fått reda på.

Eriksson må ha många gåvor, men han kan väl i alla fall inte se in i framtiden?

Själv får jag frågan då och då om vad jag tror om Englands chanser i Portugal, och det får mig att se mig förvirrat omkring, sätta fingret i bröstet och säga som Robert de Niro:

– Talking to me?

– Talking to MEEE?

Vill inte svara. Vet helt enkelt inte vad jag ska tro.

Det borde vara förbjudet att skriva så i en krönika, men det är i alla fall ärligt:

Jag kan inte bestämma mig för ett tips.

Ena dan inbillar jag mig att England, med ett väl samspelt lag, ett grymt mittfält och ett vasst anfallspar i Michael Owen och Wayne Rooney kan vinna hela turneringen.

Nästa dag ser jag John Terry med nyvaken frisyr göra hårresande (!) misstag i försvaret – och så går England inte ens vidare från gruppspelet.

Som så ofta med good old England blir väl slutresultatet nånstans mitt emellan – kvartsfinal eller semifinal.

Gott humör

Jag fäste mig mest vid Svennis goda humör under presskonferensen i går.

De 23 spelare han presenterade var de väntade, möjligen hade jag föredragit Tottenhams formstarke anfallare Jermain Defoe istället för Aston Villas halvskadade Darius Vassell, men några demonstrationståg utanför FA:s högkvarter på Soho Square är inte att vänta de närmaste dagarna.

Svennis har tagit ut den trupp som de flesta engelska experter förutspått, en kärna av gamla beprövade namn, inga sensationer alls.

Kanske var det därför Mr Eriksson såg så cool ut.

Eller också var det för att han på sedvanligt smidigt manér ridit ut den storm som rasade när ryktena om Chelsea florerade som värst. Hans relation till massmedia var på väg att kollapsa totalt innan vänskapsmatchen mot Sverige i Göteborg, men Svennis har lyckats vända på alltihop till sin fördel. Som vanligt.

Det har inte stått ett kritiskt ord om svensken i engelska tidningar sedan han gett journalisterna en mild uppläxning i samband med Chelsea-affären.

Nu är det ryggdunkarnas glada tid som gäller, åtminstone fram tills det kommer en förlust i Portugal.

Än så länge finns det fog för engelsk optimism. Ingen av nyckelspelarna är skadad, vilket gör att England sommaren 2004 ser starkare ut än England sommaren 2002. Det var då Svennis fick stryka Gary Neville och Steven Gerrard i allra sista stund, plus att David Beckham länge var ett frågetecken.

Jag har skrivit det förr:

Med Gerrard i laget i Japan hade England mycket väl kunnat vinna VM.

Så då borde jag väl tippa engelskt guld i EM?

Nej, det finns ett namn som spökar här:

Rio Ferdinand.

Hans åtta månader långa avstängning, sedan han uteblivit från ett dopingtest, är definitivt en tung smäll för Svennis.

Campell unik

Sol Campbell, som nu blir unik i engelsk fotboll genom att göra sin femte raka storinternationella turnering, har ingen riktigt given kollega i mittförsvaret.

John Terry har gjort en bra säsong i Chelsea, men han har också avslöjats obarmhärtigt emellanåt när motståndarna har hetat Fernando Morientes och liknande. Terry är en underbar kämpe, men han är något seg och får problem när han möter kvicka fötter.

Jag tror inte en sån som Thierry Henry, för att ta ett exempel, fruktar att ställas mot John Terry.

Kanske är Tottenhams Ledley King ett bättre alternativ, nu när både Jonathan Woodgate och Gareth Southgate är ute ur bilden.

Jag är heller inte riktigt övertygad om kvaliteten på Englands målvakter. 35-årige David James håller nog, men vad ska man säga om de andra två, Paul Robinson och Ian Walker? Så fort jag slår på tv:n ser jag nån av dem släppa in ett skitmål.

Inte undra på att 37-årige veteranen Nigel Martyn, framröstad som Evertons bäste spelare i år, i sista stund tillfrågades om han ville vara med i truppen. Martyn tackade emellertid nej.

Så...ja...eh...äh, jag vet inte, jag kan inte bestämma mig.

Om försvaret håller kan England göra succé. Om inte kan det bli fiasko.

Svennis vet inte ett dyft mer han heller, såvida han inte kan se in i framtiden.

Englands EM-trupp

Peter Wennman