Sverige laddar upp – i succéhålan

Läger i Gimo - då har vi tagit brons

FOTBOLL

GIMO

En fotbollsplan.

En herrgård.

Och tre pizzerior.

En riktig håla.

Men för svenska fotbollslandslaget är Gimo en succéhåla.

Här laddade EM-laget 1992 och VM-laget 1994.

Så då är väl succén given även i Portugal?

Brolin var en av hjältarna i fotbolls-VM 1994.

Gimo – mellan Uppsala och Östhammar.

I vanliga fall en liten håla med tre pizzerior, ett apotek och ICA på torget.

Nästa vecka hem för det svenska fotbollslandslaget på väg till EM i Portugal.

– Det blir jättekul att ha dem här. Det kan verkligen behövas. Här händer aldrig någonting, säger Ann Svärd på väg hem från ICA fem dagar före Ankomsten.

– Jag har en son, Erik, som är sju. Han lär vilja gå ner på IP varenda kväll.

Gimo, ett Sverige i miniatyr där alla – även de som i vanliga fall inte bryr sig ett dyft om fotboll – plötsligt är intresserade och vill veta allt:

Hur är det med Allbäck? Hur lång är egentligen Zlatan? Kommer Andreas Isaksson?

– Det är klart det känns lite extra att de väljer att komma just hit, säger Reine Leijon medan han kör ett styrkepass i samma gym som landslaget kommer att använda.

– Det är ju nästan det man frågar sig mest. Varför kommer de just hit?

Det började 1992...

Svaret är nästan på dagen tolv år gammalt. Sverige låg i huliganskräck inför det kommande EM-slutspelet på hemmaplan. Tommy Svensson låg på läger med sitt landslag, just här i Gimo.

Sedan gick det som det gick. Sverige slog England och Danmark samt spelade oavgjort med Frankrike, innan man förlorade semifinalen mot Tyskland med 2–3.

...och fortsatte 1994

Två år senare, inför VM i USA 1994, var landslaget tillbaka i Gimo. Sedan kom Tomas Brolin med i världslaget och hela Sverige blev euforiskt efter VM-bronset.

– Det sägs att det var 5 000 personer här och såg en internmatch då, försommaren 94, säger vaktmästaren Kjell Åström medan han kritar linjerna på Gimo IP. Så mycket lär det inte bli år. Men tusen personer om dagen räknar vi väl med.

Tusen personer är en tredjedel av alla Gimobor.

Att de tar sig till fotbollsplanen när landslaget kommer till byn är föga förvånande. Vad man gör i Gimo i vanliga fall är en gåta.

– Det är ju nästan bara idrott att syssla med. Själv styrketränar jag varje dag. Här händer ingenting annars, säger Magnus Lager, 18.

Rekreationsplats

Total avsaknad av nöje och en fotbollsplan med både maskrosor och grusgropar – hade det inte varit för Herrgården i byn hade landslaget aldrig satt sin fot i Gimo.

Med egen park, lyxrestaurang och avskilda läge är Gimo Herrgård – uppförd i slutet av 1700-talet – en utmärkt rekreationsplats för slitna fotbollsstjärnor.

– Vi är väldigt glada och stolta att de valt att komma tillbaka hit. Jag lovar att vi ska göra allt för att de ska må riktigt bra, säger Karin Allera, hotellchef för Gimo Herrgård.

Det är där vägen mot EM-guld inleds.

Så tränar Sverige fram till EM – dag för dag

Mattias Larsson