De bevakar Svennis - dygnet runt

Portugisisk specialpolis ska skydda Englands EM-trupp: Allt har vidtagits

FOTBOLL

LONDON

Sven-Göran Erikssons England kommer att skyddas av beväpnad specialpolis dygnet runt under fotbolls-EM i Portugal.

Truppen kommer att omges av det största säkerhetspådrag som någonsin organiserats för ett brittiskt idrottslag.

Foto: pressens bild
robocops Portugisiska specialpolisen med sin nya spektakulära utrustning - allt för att skydda Englands fotbollstrupp i EM.

Det är rädslan för terroristattacker, särskilt riktade mot de länder som är inblandade i kriget i Irak, som får de portugisiska myndigheterna, arrangörerna och engelska FA att vidta extraordinära åtgärder.

Höjd säkerhet

Säkerheten kommer att vara höjd även för EM-nationer som Italien och Spanien - som har trupper i Irak - samt Tyskland, Frankrike och Ryssland.

Men pådraget runt Sven-Göran Erikssons 23-mannatrupp kommer att vara exceptionellt stort.

En elitstyrka från den portugisiska polisen, specialutbildad för att skydda politiker och utländska dignitärer, tar emot David Beckham och kompani när de landar i Lissabon 7 juni.

Ny kravallutrustning

Antiterrorpolisen ska sen följa engelsmännen dygnet runt, till och från matcher och träningar samt träffar med massmedia. En konvoj av polisfordon kommer att följa spelarbussen.

Den portugisiska polisen visade nyligen upp sin nya kravallutrustning.

Den är ett spektakulärt steg in i framtiden - med skyddsdräkter som ser ut att vara hämtade ur filmen Robocop och skjutvapen som avlossar plastkulor i form av små fotbollar (!).

"Kan slå till"

England har hyrt hela det fyrstjärniga hotellet Solplay, som ligger i förorten Linda-a-Vehla. Hotellet, som är placerat högst uppe på en kulle, är omgärdat av staket och erbjuder hög säkerhet. Trots det har FA hyrt in en lokal säkerhetsfirma för att patrullera det närliggande området dygnet runt.

Chefen för säkerheten under EM, general Leonel Carvahlo, säger till Observer:

- Alla tänkbara mått och steg har vidtagits för att förhindra terroristdåd. Men det går aldrig att uppnå ett hundraprocentigt skydd. Ondskan kan slå till där man minst anar det.