Succé 1992 – nu är landslaget tillbaka i Gimo

"Det gav ju väldigt goda erfarenheter"

1 av 3
FOTBOLL

GIMO

Det blev succé i EM 1992.

Nu är landslaget tillbaka i Gimo.

- Det gav ju väldigt goda erfarenheter då, säger förbundskaptenen Tommy Söderberg på den första presskonferensen under detta Gimo-läger.

Det lilla uppländska samhället fem mil från Uppsala lever onekligen upp när landslaget väljer att starta EM-uppladdningen här.

Svenska flaggor kantar landsvägen och flera nyfikna åskådare har sökt sig till Gimo Herrgård och ännu fler till eftermiddagens träning.

Skador enda orosmolnet

Drygt hälften av truppen är på plats och det enda lilla orosmoln som stör den blågula himlen är skador.

Positiva besked för landslaget är att både Marcus Allbäck och Johan Mjällby är helt återställda. Nu återstår bara att få besked hur det står till med Southamptons svenske mittback Michael Svensson, som är skadad i ett knä. Han ansluter till truppen på onsdag och på torsdag får vi veta om det blir EM eller inte.

Rennes svensk Kim Källström skadade sig också i sista ligamatchen mot Montpellier och han tvingades avbryta matchen på grund av smärta i höger ljumske.

– Jag har pratat med Kim och det ska inte vara någon större fara. Jag är inte orolig för honom när det gäller vistelsen här, säger Söderberg.

Anderlechts succésvensk Christan Willhelmsson satt på en stol och njöt under pressträffen. Efter lyckade matcher i landslaget lyckades han också slå sig in i EM-truppen och nu vill många också se honom från start i EM-premiären mot Bulgarien 14 juni.

Gått fort för "Chippen"

Det har med andra ord gått riktigt fort för ”Chippen”, som han kallas.

- Ja, det håller på att gå in nu att jag är här. Men det är enkelt och lätt att komma in i det här gänget, säger ”Chippen” till aftonbladet.se.

En plats i startelvan är inget som han går och funderar på.

- Det viktiga är att få laget att nå toppformen, att alla ska må så bra som möjligt. Sedan får man se hur det blir dag från dag, jag kanske funderar på det mer när EM närmar sig. Man får känna efter hur man känner sig och hur det går på träningarna och så där. Alla som är här är ju bra fotbollsspelare som vill spela, säger Chippen, som avslutade säsongen i Anderlecht och i landslaget på bästa sätt.

För hans del gäller det mer att lyckas behålla den fina formen.

- Jag känner mig fräsch och allt detta att få vara med här ger ju självförtroende också.

Inför VM i Japan 2002 handlade mycket om individuell träning i början av uppladdningen. Ett koncept som lyckades och det i kombination med de positiva EM-vibbarna från Gimo ska sluta med succé i Portugal.

Spelarna i centrum

- Erfarenheten inför Japan var att sätta spelarna i centrum, se hur läget var för var och en av spelarna och anpassa träningen efter det. Och att vara här i Gimo passar oss bra. Det är nära planen, nära till sporthall, styrkehall och simhall och så kan vi även

göra andra aktiviteter och det är viktigt. Men vi kan samtidigt också njuta av lugnet, säger Söderberg.

De andra aktiviteterna är för övrigt en båtutflykt i Öregrund på tisdagen samt körning med snabba bilar på Lunda flygfält på onsdag.