Han ska fixa guldformen

Fysiologen Paul Balsom kartlägger allt som spelarna gör

FOTBOLL

GIMO

Fysiologen Paul Balsom har kartlagt de svenska landslagsstjärnorna i minsta detalj.

För Sportbladet avslöjar han hur Henke, Ljungberg och kompani ska komma i topptrim till EM.

– Det handlar om att bromsa spelarna, säger han.

HÅLLER KOLL Paul Balsom använder sig av alltmer avancerade metoder för spelarnas fysiska status.

Paul Balsom har jobbat med landslaget i sex år. Hans metoder för att bedöma spelarnas fysiska status blir allt mer avancerade.

Inför sommarens EM använder Balsom två tekniker; internet och pulsklockor.

– Spelarna har under våren fört dagbok via nätet för att vi ska veta deras fysiska status. De har skrivit in antal träningspass, matcher och hur hårt de belastas.

– Vi har en dialog med våra spelare som är väldigt unik. Det har väl med svensk mentalitet att göra. Jag tror inte det skulle fungera lika bra i England, säger Balsom som själv är från just England.

Tre olika grupper

Dagböckerna ligger till grund för att spelarna nu delats in i tre olika grupper:

Fotbollsgruppen.

Återhämtningsgruppen.

Rehabgruppen.

– Fotbollsgruppen tränar med förbundskaptenerna. I återhämtningsgruppen kan det handla om träning i poolen eller på gymmet. Rehabgruppen får behandling av det medicinska teamet, säger Balsom.

Med start i dag kommer fotbollsgruppen att utrustas med pulsklockor. Förbundskaptenerna ska få underlag till hur träningen bör läggas upp.

– Vi var överambitiösa inför EM 2000. Vi tränade för mycket, hade för mycket teori och vilade för lite. Till VM i Japan drog vi ner på både träning och teori. Inför Portugal kommer vi att individanpassa träningen ännu mer, säger Balsom.

På tisdag i nästa vecka ska samtliga spelare ingå i fotbollsgruppen.

– Då ska alla ligga på ungefär samma nivå. Det handlar snarare om att bromsa spelarna än att jaga på dem.

”Kommer se exakt”

I framtiden ska Paul Balsom med hjälp av ny teknologi kunna registrera varenda steg en spelare tar och därmed underlätta ännu mer för förbundskaptenerna att planera träningen inför kval och mästerskap.

– Då kommer vi kunna se exakt hur mycket varje spelare sprungit på varje träningspass och var på planen han befunnit sig, säger Paul Balsom.