Tajmingen är total för gracerna

Lasse Sandlin: Henke och Zlatan får vänta till Polen-matchen

FOTBOLL

Så har då även ”Kungarnas Kung” landat i Gimo.

Från Glasgow till Lissabon via Gimo med en avstickare torsdag–fredag till Tampere...

Likt en firad rockstjärna anlände Henrik Larsson i förbundets bil till Gimo herrgård, slussades in av säkerhetschefen Janne Hammarbäck – den ende i truppen som var med här redan 1992 – och efter 20 minuters presskonferens utslussad igen.

Tempen höjs, dagar räknas, intresset skruvas upp. Nu är det bara tre danskar vi väntar på.

Att sitta och skriva förhandsartiklar dag ut och dag in inför landskamper och stora mästerskap brukar inte vara direkt inspirerande. Men jag måste säga, att landslagsledningen lyckats perfekt med åtminstone den tajmingen på Gimolägret.

I måndags kom Zlatan.

I tisdags landade Freddie.

I går anlände Henke.

Bättre kunde man inte ha fördelat gracerna och de kolleger som häckat på bruket, lilla Gimo två mil sydväst om Östhammar, har inte behövt anstränga sig.

Båda är slitna

Själv har jag nöjt mej med tv-bilderna, och dom har varit många på våra tre största stjärnor.

Vi ska nog inte räkna med att få se så mycket av anfallsparet Ibrahimovic–Larsson redan i fredagskvällens landskamp mot Finland på Ratina stadion i Tammerfors, där det på onsdagen hade sålts 16 000 biljetter och bara fanns 500 kvar.

Båda är slitna – Henkes avsked efter de sju åren i Celtic innebar ju matcher både lördag och tisdag – och åtminstone han behöver framför allt vila och rehabilitering.

Därför lär beskedet dröja tills nästa lördag, om hur bra Henke och Zlatan numera fungerar ihop; till hemmakampen mot Polen.

Ihop har de båda inte spelat sedan 16 juni 2002, Senegal-matchen i Oita, då Henrik Larsson sa ”hej och tack!”. ”Ja, åtminstone för den här gången...”.

Totalt har de båda skåningarnas gemensamma blågula arbete bara resulterat i ett enda mål, men så har de inte heller spelat mer en enda sammanhängande halvlek tillsammans.

I övrigt har det varit väldigt hackat och sönderstyckat, vilket du kan se på statistiken här intill över deras sex gemensamma matcher.

Får svar i Finland

Matchen i Tammerfors ska främst användas för att få igång de spelare som inte varit så aktiva i sina klubbar under maj månad och för att förbundskaptenerna ska få svar på vissa spelares status.

Som till exempel Johan Mjällbys.

Johan har hunnit bli 33 år, Tammerfors-kampen blir hans 47:e landskamp. Kanske hans sista.

I dagens DN antyder nämligen Johan att den ständiga värken i hans utslitna knän kan sluta med att han hoppar av EM, trots att den slutgiltiga 23-mannatruppen egentligen spikades på onsdagen.

Finlandsmatchen blir av allt att döma avgörande.

Till sist, lite mer Henrik Larsson: 60 117 åskådare hyllade ”King of Kings” i tisdagens avskedsmatch på Celtic Park.

Pappa var där

Men inte bara skottar...

Henkes pappa Francisco Rocha var där liksom Henkes bröder Kim och Robert plus ett 25-mannagäng från Henkes moderklubb Högaborgs BK med 82-årige Boris Stenberg och Henkes pojklagsledare Leif Andersson i spetsen.

Buss till Säve flygplats utanför Göteborg, flyg till Prestwick Airport, buss in till Glasgow. Se det var en riktig supporterresa det!

Om detta läser jag i Helsingborgs Dagblad på vars nätsida jag också ser en omröstning. Frågan lyder: ”Är Henke Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna?”.

Vid midnatt mot torsdag var ställningen: JA – 43,0 %, NEJ – 42,7 %, VET EJ – 14,3%.

Bara så Henke vet...

Lasse Sandlin