Zlatan i gyllene skor kan bli EM:s sensation

FOTBOLL

TAMMERFORS

Det finns ett bosniskt pojknamn som betyder "guld" eller "gyllene", och i går morse joggade en svensk fotbollsspelare runt med glittrande guldskor.

Zlatan är namnet.

Zlatan är mannen.

Ska vi nu äntligen få se både Zlatan och landslaget ge pojken med guldskorna chansen att glänsa fullt ut?

Zlatan Ibrahimovic i gyllene skor kan bli EM:s stora sensation

Det var inga sprudlande landslagsmän som släntrade av planet i Tammerfors. Något händer med lirare på läger, de går in i ett slags mjukbyxe-meditativt tillstånd. Tommy Söderberg försökte klappa om en halvt förskräckt finsk journalist, medan vi andra pratade med slöa spelare i en glasbur som hettats upp till normalsvensk sauna-standard.

Mitt i värmen trängde en fråga sig på:

När kände du dig fokuserad senast?

Frågan är värd att ställa, eftersom svenska fotbollsspelare verkar vara fokuserade dygnet runt. De är inget annat, om man ska tro dem och deras tränare.

Mest fokuserad av alla är Zlatan Ibrahimovic, 22, Ajax.

Magnus Hedman sa det, Tommy Söderberg sa det också. Christian "Chippen" Wilhelmsson sa att han spelat mycket ihop med Zlatan - men bara på Playstation (Chippen sa också att Zlatan inte är särskilt vass på tv-spel. Han kanske inte är tillräckligt fokuserad då). Fast förmodligen säger det där mer om Chippen än om Zlatan.

Han kommer växa ut

Hur som helst har förutsättningarna aldrig varit större för Zlatan att växa ut till en gyllene landslagsanfallare. Det finns ett par skäl till det.

Det största är förstås att han är bättre. Zlatan ser skarpare, mer distinkt ut än någonsin tidigare på landslagssamlingarna. Han får med sig bollen snabbare, slösar inte tid på onödiga moment och avslutar bättre.

Dessutom arbetar landslaget på att komma ännu snabbare till avslutslägen. Jag minns ett samtal med Zlatan inför en av hans första landskamper, då han beklagade sig lite över att inläggen kom tidigare och oftare i Ajax än i landslaget. Iakttagelsen var helt korrekt, men det var ganska naturligt att det var så. Sveriges kantspelare var av en helt annan sort än Ajax, Fredrik Ljungbergs inlägg har aldrig varit hans främsta egenskap. Dessutom var Zlatan inte tillräckligt tydlig i sitt positionsspel för att vara den där perfekta måltavlan för inlägg.

Men nu faller bitarna på plats.

Zlatan glänser på träningarna och växer för varje säsong på toppnivå, och med Henrik Larsson i truppen finns det all anledning att fokusera (jag lär mig snabbt) på inspel från kanterna. Tidiga inspel mot rörliga anfallare och röriga försvar. Henke spelar inte i kväll, men han tillför en dimension och ett understöd även i huvudspelet. Mikael Nilsson och Christian Wilhelmsson är båda skickliga på att leverera från kanterna.

Ju fler alternativ Sverige har i anfallsspelet, ju svårare blir laget att stoppa i Portugal. Enkel matematik.

I kväll får vi se det inte helt samkörda tandemparet Allbäck/Ibrahimovic på topp. Med Sami Hyypiä i andra laget får de inget gratis i luften, men om Zlatan håller samma höga nivå som striker som han gjort på träning får Finland det tufft.

"Zlatan" har blivit "Sverige"

I kväll, i Tammerfors, kan landslaget ta första steget mot ett drömanfall i EM.

Zlatan intervjuades av finska tv-kanalen Yle i går och fick frågan "Finns det någon vi ska följa extra noga?".

För två år sedan hade han lett Zlatanleendet" och sagt "Zlatan". Nu tänkte han en nanosekund, behöll stenansiktet och svarade:

- Sverige.

För oss som älskar Zlatanleendet" är det förstås tråkigt, men vi får väl glädja oss åt att han tränade i glänsande guldskor, att han kan bli EM:s stora sensation, att han fortfarande kan göra fantastiska saker med vilken boll (eller apelsin) som helst.

Och åt att han verkar väldigt fokuserad.

Simon Bank