Succé för Allbäck och Anders Andersson

Striden om EM-platserna hårdare än någonsin

FOTBOLL

Det var sista chansen.

Och det var Anders Andersson och Marcus Allbäck som tog den.

Efter 3-1 mot Finland är striden om platserna på mitten hårdare än någonsin.

Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX
RADARPARET SOM SPRÄCKS? Zlatan Ibrahimovic och Marcus Allbäck (till höger) gjorde en mycket bra match tillsammans mot Finland. Men i EM lär vi väl inte få se dem tillsammans från start?

Det var combacken alla längtat efter – men som ingen fick se. I stället blev Henke Larsson kvar på bänken.

Men med Henke och Fredrik Ljungberg vid sidan fick andra chansen – och flera tog den.

Vårsäsongen har varit tung för Anders Andersson. I januari förlorade han sin bästa lagkamrat Miklos Feher och i maj miste hans tidigare klubbkamrat Bruno Baiao livet.

På plan har Anders Andersson också haft det tungt tidvis och i vintras hade han svårt att få ordentligt med speltid i Benfica. Och i januari valde han att skriva på för ett och ett halvt år för Belenenses.

Efter flera år i Portugal har han setts som utfyllnad i truppen – och som en tolk eller reseledare. Men kvällens match mot Finland – landslagets näst sista träningskamp inför EM – slog Anders Andersson till. Och som han gjorde det.

– Jag tycker att det är en av de spelare som gjorde en riktigt bra insats, säger en nöjd Tommy Söderberg till Viasat Sport.

Planens gigant

I första halvlek var svensken planens gigant. Han radade upp chanser, slog själv in kvitteringen till 1-1 och med en lysande pass till Zlatan låg han bakom segermålet (inslaget på retur av Marcus Allbäck).

Men det var fler som tog sista chansen att spela till sig en plats. Trots en tung säsong bakom sig visade Marcus Allbäck att han inte heller tänker ge sig utan strid.

I andra halvlek startade Finland bäst, Sverige kom dock tillbaka och ofta var det Zlatan som höll i taktpinnen. Ajaxstjärnan visade klass gång på gång och efter bländande dribblingar assisterade han åter Marcus Allbäck vid 3-1. Och anfallsspelet fungerade så bra att alla de som väntat på Henke Larssons comeback får fortsätta längta.

Celtics bidrag blev i stället Johan Mjällby. Och efter gårdagens varningsflagg – om spelet inte fungerade skulle han kliva av truppen – fanns tvivel.

Men när Mjällby i kväll förklarade att han finns med till Portugal var det med ett argument vi nyligen hört.

– Min son sa att han ville åka till Portugal och titta, så jag bestämde mig för att spela bättre, sa Mjällby till Viasat sport.

Han var nöjd med både sin egen och lagets insats.

– Vi har ju inte rosat marknaden med träningsmatcher. Så det var helt okej, en bra arbetsinsats och det är alltid bra för självförtroendet att vinna.

Aftonbladets Lasse Sandlin följde träningsmatch mot Finland på plats i Tammerfors:

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM