Mjällby jr: Spela EM, pappa

"Timothy, 9, ville gärna åka till Portugal - jag lovade att inte svika..."

1 av 2 | Foto: PRESSENS BILD
"JAG SKA GÖRA ALLT" Johan Mjällby fick de svar han ville mot Finland - nu bär det av till EM. "Jag fick det att stämma tillräckligt bra för att jag ska vara med i truppen", säger Mjällby.
FOTBOLL

TAMMERFORS

Johan Mjällby åker till EM.

Tacka Timothy, 9, för det.

- Han ville sitta med Jordan (Henkes son) på läktaren, säger den svenske kaptenen.

Timothy är Johan Mjällbys son och precis som många svenska fotbollsfans har han oroats över pappas formkurva på senare tid.

- Han (Timothy) hade talat om för min fru att jag tyckt för mycket synd om mig själv och att det är dags att jag börjar spela lite bättre. Han vill gärna åka till Portugal för han har aldrig sett Sverige i en stor turnering.

- Jag lovade att inte svika honom. Han ville sitta med Jordan på läktaren, de gillar ju att bråka, skrattar Johan.

Jordan heter Larsson i efternamn och är son till Henke. Familjerna har levt nära varandra under åren i Skottland.

Ett positivt test

Nu blir det EM för hela gänget, något som var tveksamt inför gårdagens match. Mjällby kände att han inte hade tajmingen som krävdes och beskrev Finlands-matchen som ett test.

Ett test som föll ut positivt.

- Jag fick det att stämma tillräckligt bra för att jag ska vara med i truppen. Nu när jag beslutat mig för att åka ska jag göra allt för att få spela också, säger Johan.

Vad tror du om chanserna att spela från start?

- 33 procent. Olof (Mellberg) är given, sedan är det upp till förbundskaptenerna.

Mot Finland hade Sverige inledningsvis stora problem på mittfältet och i försvarsspelet. Finland tog rättvist ledningen och Sverige var mer eller mindre utspelade de första 20 minuterna.

- Det hackade lite i början. Jag och Petter (Hansson) hade aldrig spelat tillsammans. Hela laget slarvade med passningsspelet.

Vad händer vid deras mål?

- (Jari) Litmanen gav oss problem i början, han gick ett snäpp bakåt. Vid målet ville jag inte chanspressa utan försökte ställa mig i vägen. Sedan har jag inte ögon i nacken. Antingen går Petter med spelaren som löper eller också kommer Magnus ut. Sedan var det svårt att ser om det var straff eller inte.

"Det var okej"

Sedan blev spelet successivt bättre och andra delen av första halvleken samt vissa perioder efter paus såg det riktigt bra ut.

- Det var okej. Vi vinner, det är alltid bra för självförtroendet, säger Johan.

Förbundskapten Lasse Lagerbäck hyllade den svenska offensiven men hade synpunkter på försvarsspelet.

- Det är egentligen bara detaljer. Men när forwards gjorde första styrningen var mittfältet lite för heta och vi kom för högt upp så Finland kunde hitta luckor.

- Efter paus fick vi mittfältet att ta det lite lugnare och vara mer kompakt. Det blev klart bättre i andra halvlek, säger Lagerbäck.

Har spelat 47 landskamper

Robert Laul