Fotbollsguden från Aten:

Jag vill köpa klubben

FOTBOLL

Klubben i ditt hjärta är konkursmässig.

Så vad gör du?

För Greklands stjärnanfallare Themistoklis Nikolaidis, 30, var svaret enkelt:

– Jag köper den.

Foto: GETTY IMAGES
AEK:s hjälte När han var liten drömde ”Demis” om att en gång få spela i AEK Aten. Nu är han klubbens ikon och var beredd att köpa den konkursdrabbade klubben. Han har klubbens emblem tatuerat på ena axeln, men spelar nu i Athletico Madrid.

Som ung var Themistoklis Nikolaidis en stor supporter till AEK Aten. Han var medlem i supporterklubben och drömde om att en dag få spela för dem.

1996, efter att ha gjort 33 mål på 62 matcher för en annan Atenklubb – Apollon – gick hans dröm i uppfyllelse och samtidigt startade en kärklekshistoria som för alltid kommer att stå skriven i klubbens historieböcker.

Nikolaidis blev snabbt en stor publikfavorit och gjorde heller inte någon besviken med det spel han presterade.

Nobbade miljoner

”Demis” var i många år en nyckelspelare i både AEK Aten och i landslaget. När Olympiakjos försökte övertala honom med miljoner avfärdade han snabbt deras förfrågan och sa att han aldrig skulle kunna spela för någon annan grekisk klubb.

Men trots över 125 mål för klubben har inte karriären varit problemfri för 30-åringen.

... och landslaget

1999, efter att Grekland misslyckats att kvalificera sig för EM 2000, sa Nikoladis tack och hej till landslaget.

En dispyt med dåvarande Vassilios Daniil förbundskaptenen låg bakom det beslutet.

När Daniil sedan ersattes av tysken Otto Rehhagel i oktober 2001 kom Nikolaidis tillbaka till landslaget, men då började problemen i klubblaget. Nikolaidis blev en av huvudfigurerna i ett stort gräl med klubbpresidenten Makis Psomiadis. Psomiadis tvingades avgå, medan supportrarna visade sitt fulla stöd för Nikolaidis.

Och även om ”Demis” Nikolaidis skrev på för spanska ligalaget Atletico Madrid förra hösten är han fortfarande den stora hjälten bland AEK Aten-fansen. Och deras kärlek är i allra högsta grad besvarad.

Tidigare i våras, när det stor klart att AEK Aten var ytterst nära en konkurs, steg Themistoklis Nikolaidis – som har klubbens emblem tatuerat på ena axeln – in i handlingarna och erbjöd sig tillsammans med ett konsortium att köpa huvuddelen av aktierna i klubben.

– Det skulle förverkliga mina drömmar, sa han.

AEK Aten överlevde, men räkna med att Themistoklis Nikolaidis ändå kommer att vara tillbaka i AEK Aten i någon form snart.

Nyckelspelare i EM

Men först väntar EM för honom där han förväntas bli en av nyckelspelarna i det Grekland som vara kvalat in till två stora mästerskap tidigare (EM 1980 och VM 1994) men fortfarande inte vunnit en match där.

I EM-kvalet övertygade dock laget. Efter två inledande förluster (Ukarina och Spanien) tog laget full pott.

Särskilt segern borta mot Spanien (1–0) imponerade.

– Vi är redo, säger förbundskaptenen Otto Rehhagel.

Daniel Brändh