Sista chansen för den gyllene generationen

Efter en rad misslyckanden är det nu eller aldrig som gäller för Figo & Co

FOTBOLL

De skulle ha erövrat världen under 90-talet.

Men Portugal är fortfarande ett land utan framgångar i de stora mästerskapen.

Nu kan det vara sista chansen för ”den gyllene generationen” med Luis Figo i spetsen.

Foto: AP
Nuno Gomez och Luis Figo jublar i kvartsfinalen mot Turkiet 2000.

Under ledning av Carlos Queiroz (nu i Real Madrid) dominerade Portugal totalt på ungdomssidan i slutet av 80-talet och början av 90-talet.

Med spelare som Luis Figo, Fernando Couto, Rui Costa och Joao Pinto vann Portugal ungdoms-VM både 1989 och 1991.

De spelarna skulle sedan ge landet en storhetstid, men portugiserna väntar fortfarande.

Missade två VM i rad

Landet kvalade inte ens in till vare sig VM 1994 eller 1998 och när de väl lyckades till VM 2002 blev det ett praktfiasko i Sydkorea. Efter förnedrande förluster mot värdlandet och mot USA var det bara att åka hem igen.

I EM-slutspelen har det gått lite bättre och laget hoppas på att ett påbörjat mönster ska fortsätta. 1992 var de inte kvalificerade, 1996 gick de till kvartsfinal, 2000 till semifinal och 2004 – på hemmaplan – hoppas de att de ska gå ett steg längre och spela final på nybyggda Luz-stadion i Lissabon den 4 juli.

Nu eller aldrig

Efter att ha varit otroligt framgångsrika i sina klubblag kan det vara nu eller aldrig för Fernando Couto, Luis Figo och Rui Costa om de ska lyckas i seniorlandslaget.

Länge har portugiserna kallats för de ”europeiska brassarna” och nu leds laget till och med av Brasiliens guldcoach från 2002, Luiz Felipe Solari, som låter laget spelat med ett offensivt 4-2-3-1-system.

Trion Couto, Figo och Rui Costa utgör fortfarande stommen i landslaget, men nu har de även fått med sig flera nya, unga framtida storstjärnor.

Spelare som Hélder Postiga, Hugo Viana, Simão Sabrosa, Tiago Mendes, Ricardo Quaresma – och framför allt Manchester United superlöfte Cristiano Ronaldo – håller på att etablera sig i landslaget.

I klubbfotbollen har Portugal gått framåt oerhört de senaste åren. Förra året seger för Porto i Uefacupen var ingen tillfällighet. I år är klubben i final i Champions League efter att ha slagit ut storklubbar som Manchester United, Real Madrid och Deportivo La Coruna på vägen.

Landslaget hoppas nu att Portos framgångar och laganda ska smitta av sig på EM-laget som trots att de har lite av favoritskapet på sig i EM, inte har lyckats alls i träningsmatcherna.

På sju matcher mot EM-lag har de inte vunnit en enda, men Luis Figo tycker inte att man ska dra för stora växlar av det.

– Resultatet innan turneringen spelar inte någon roll. Självklart skulle vi vilja spela bra och vinna, men det är bättre att ha dom dåliga resultaten och bristerna nu, säger han.

Efter drygt 100 landskamper väntar Luis Figo fortfarande på den stora framgången i landslaget.

I EM kommer kanske hans sista chans.

Daniel Brändh