Onopkos sista strid

– i sitt femte mästerskap

FOTBOLL

Förändringarna har varit många i den ryska fotbollen det senaste decenniet.

Men nyckelspelaren är fortfarande densamma.

För femte och sista gången kommer lagkaptenen Viktor Onopko dirigera sitt lag från sin mittbacksposition i ett stort mästerskap.

Foto: GETTY IMAGES
Viktor Onopko.

Aleksander Mostovoj må vara den mest kända, Dimitri Sytchev landslagets framtid och Dimitri Alenichev den skickligaste spelaren. Men den som förknippas mest med det ryska landslaget är ändå ukrainaren Viktor Onopko.

Onopko föddes i Lugansk i det som nu är Ukraina. Han värvades som 17-åring till Shaktar Donetsk och spelade sedan för Dynamo Kiev under sin militärtjänstgöring i den sovjetiska armén. Men det var först när han skrev på för Spartak Moskva 1992 som hans karriär tog fart på allvar.

Efter en imponerande vårsäsong fick Viktor Onopko en plats i det OSS som sommaren 1992 deltog i EM i Sverige. Trots att Onopko bara hade gjort en landskamp innan turneringen spelade han alla matcherna (mot Tyskland, Holland och Skottland) och efter att ha valt att spela för Ryssland – i stället för Ukraina – efter upplösningen har han varit given i landslaget och en stor profil hemma i Ryssland.

Tunga titlar

Två gånger har han blivit utsedd till årets spelare och tre gånger har han fått titulera sig rysk mästare.

När Ryssland mötte Norge i en träningsmatch i april drog Onopko på sig den vita landslagströjan för 112:e gången och tangerade därmed den gamle storspelaren Oleg Blokhins landskampsrekord.

Efter åtta år som proffs i Spanien (Real Oviedo och Rayo Vallecano) flyttade Onopko tillbaka till Ryssland igen i höstas och hjälpte Alania kvar i högsta ligan. Nu spelar han för mittenlaget Saturn, och hans spel håller fortfarande hög internationell klass.

Så hög klass att han fortfarande får vara lagkapten och stöttepelaren i landslaget. Tillsammans med Sergej Ignasjevitj bildar han ett svårgenomkomligt mittbackspar. I EM-kvalet missade Onopko bara två matcher – bortamatcherna mot Albanien och Schweiz – och då tappade Ryssland också gruppsegern till Schweiz.

I play off-matcherna var dock Onopko tillbaka igen och såg till att Wales, som hade imponerat stort i sin grupp, inte lyckades göra ett enda mål i två matcherna.

Nederlagstippat

Viktor Onopko måste spela minst lika bra i Portugal för att hans lag ska kunna ha någon chans att ta sig vidare.

Ryssland är starkt nederlagstippat och inte mycket talar för att laget ska kunna placera sig före två av lagen från trion Portugal, Spanien och Grekland.

Daniel Brändh