Första chansen för den gyllene generationen

– Vi har så många bra spelare

FOTBOLL

Det talas om sista chansen för Portugals gyllene generation.

Den spanska har en hel framtid framför sig.

– Vi har så många bra spelare säger förbundskaptenen Inaki Saez.

Foto: AFTONBLADET BILD, GETTY IMAGES, AP
Nya stjärnor Spanien har fått fram en gyllene generation med unga stjärnor som Torres, Joaquin, Bravo, Reyes, Xabi och Casillas.

För ett drygt decennium sedan pratade alla om Portugals gyllene generation. Figo, Rui Costa, Joao Pinto, Peixe och Couto skulle ge sitt land de segrar de länge hade suktat efter.

Men framgångarna uteblev.

Nu pratas det på nytt om den gyllene generationen – den spanska.

Landet som kommit till de flesta mästerskapen som favoriter och åkt därifrån med svansen mellan benen har plötsligt överflöd av unga, kaxiga världsspelare som alla vill ta en plats i EM-laget och bli en del av den storhetstid som de tror väntar Spanien.

20 års väntan snart över?

Senast landet tog sig längre än till kvartsfinal i ett stort mästerskap var för 20 år sedan när laget förlorade EM-finalen mot Frankrike. Nu har förbundskaptenen Inaki Saez ett lag som kan nå minst lika långt.

Här är sex ungdomar som kan hjälpa Spanien nå toppen igen:

Iker Casillas, 23, har vunnit minst en stor titel varje år: 1999 ungdoms-VM, 2000 Champions League, 2001 ligan, 2002 Champions League igen och 2003 ligan. I år vinner han inga titlar med Real Madrid, och hoppas därför få lyfta EM-bucklan. Han debuterade i landslaget mot Sverige 2000 och har varit förstemålvakt sedan innan VM 2002.

Raul Bravo, 23, var länge reserv för Roberto Carlos i Real Madrid. Nu finns det plats för båda i startelvan. Vänsterfotade Bravo har imponerat i år och varit ordinarie i Reals försvar. Kom från klubbens ungdomsakademi och fick vara med om att vinna Champions League 2002. Debuterade i landslaget mot Ungern 2002.

Xabi Alonso, 22, var en av männen bakom Sociedads braksuccé förra säsongen när de sånär snuvade Real Madrid på ligaguldet. I år har det gått tyngre för klubben, men inte för Xabi som har fortsatt att imponera med sin blick och precisa passningsspel. Xabis pappa spelade i landslaget på 70-talet, själv debuterade Xabi mot Ecuador förra året.

Fernando Torres, 20, har gjort 30 ligamål i Spanien på sina två första säsonger i högsta ligan. och fått Atletico Madrid att drömma om titlar igen. Gjorde mål i debuten för Atletico som 17-åring, men missade en straff i landslagsdebuten mot Ukraina förra året.

Joaquin, 22, är en allsidig och teknisk mittfältare som blir en nyckelspelare i landslaget. Debuterade i landslaget mot Portugal våren 2002 och blev syndabock i VM när han missade den avgörande straffen i kvartsfinalen mot Sydkorea.

Jose Antonio Reyes, 20, har kommit lite på kant med förbundkaptenen, men borde annars vara given i EM-truppen. Debuterade i landslaget mot Portugal 2003.

Spaniens gyllene generation är här

Lägg de här namnen på minnet, de blir att räkna med i många år framöver.

Daniel Brändh