Han kan fälla England – James har gjort misstag förr

– Vi har tyvärr inget val

FOTBOLL

Vem ska göra målen? Är David James tillräckligt stabil? Och vem ska spela till vänster på mittfältet?

– Det finns många frågetecken som Eriksson måste lösa, säger Martin Lipton, fotbolls-krönikör på Daily Mirror.

Foto: AP
Ifrågasatt Målvakten David James har storspelat i Manchester City. Men i landslaget har han sviktat.

Alan Shearers envisa nej till landslaget ger Englands förbundskapten Sven-Göran Eriksson huvudbry inför det kommande EM-slutspelet. Liverpools vindsnabbe Michael Owen är given på topp, men saknar en anfallspartner. Många vill se underbarnet Wayne Rooney i den rollen. Andra tycker att Emile Heskey kompletterar Owen bäst med sin styrka och huvudspel. En del vill även chansa och ge Tottenhams unge Jermain Defoe förtroendet.

– Jag tror inte att Defoe kommer med i truppen. Han är en talangfull spelare, men Eriksson vill ta med bara fyra anfallare och det blir Owen, Rooney, Heskey och Vassell. Det står mellan Vassell och Defoe om den sista platsen, men Eriksson uppskattar Vassell mer, säger Lipton till Sportbladet.

Faktum är att ingen av dem har någon imponerande säsong bakom sig. Owen har lyckats göra 15 mål för Liverpool i ligan, vilket är i underkant jämfört med hans tidigare säsonger. Rooney och Vassel har gjort nio, och Heskey har bara sex fullträffar. Vilka två som startar i EM är fortfarande oklart.

– Jag tror att det blir Owen och Rooney. Owen är en spelare av internationell klass och Rooney är ung och har ingenting att förlora.

Vad har James och Dracula gemensamt?

Situationen är inte på något sätt ljusare på målvaktsfronten. David Seaman blev syndabock i VM 2002 när han släppte in Ronaldinhos skott/inlägg i kvartsfinalen mot Brasilien. Seaman la handskarna på hyllan och i dagsläget är Manchester Citys David James förstavalet. James är en typiskt "linjemålvakt" – reflexsnabb och bra på att stoppa skott. Han är dock mindre säker i luftrummet, något som väcker oro hos de fotbollstokiga engelsmän.

"What have David James and Dracula in common? They´re both afraid of crosses", är skämtet man brukar höra på engelska pubar. Risken att Manchester Citys keeper blir Englands akilleshäl i EM befaras vara stor.

– Vi har tyvärr inget val. James kan ställa till det ibland men i år har han varit i stort sett felfri. Faktum är att det var han som höll kvar City i ligan i år. Men har har gjort misstag förr och det kan säkert hända igen.

Problem på vänsterkanten?

Ett annat problem som Svennis haft med de senaste åren är att hitta en bra lösning för vänsterkanten. Arsenals Ashley Cole och Chelseas Wayne Bridge slåss om vänsterbacksplatsen och det finns röster som säger att Svennis kan flytta upp Cole som renodlad vänstermittfältare för att skapa plats för Bridge i backlinjen. Men alternativet är långt ifrån det enda.

– Den bästa lösningen är att ha Gerrard på vänstersidan i en diamantliknande formation. Ashley Cole kommer nog att spela som vänsterback med Bridge som ersättare. Joe Cole kommer med i truppen, men jag tror inte att han får spela, säger Lipton.

Englands första EM-match går den 13:e juni mot Frankrike.

– Det är kanske just det som är vårt största problem – att tvingas spela mot Frankrike, avslutar Lipton.

Emir Osmanbegovic