Från nattsuddare till Kroatiens EM-hopp på 7 år

– Dado Prso är 20 procent av vårt lag

FOTBOLL

Skyttekungen Davor Suker var namnet på allas läppar 1998, då Kroatien sensationellt tog VM-brons. I EM-slutspelet i Portugal vilar Kroatiens öde åter igen på en mans axlar.

– Dado Prso är 20 procent av vårt lag, säger förbundskaptenen Otto Baric.

Foto: GETTY IMAGES
Som en saga För bara några år sedan jobbade Dado Prso som bilmekaniker. Nu är han Kroatiens stora stjärna.

Det var många som höjde på ögonbrynen när Baric plockade in en okänd 28-åring till landslaget inför EM-kvalmatchen mot Belgien i mars 2003.

Drygt ett år senare har Dado Prso hunnit med att ta Kroatien till EM, göra fyra mål i en och samma match i Champions League och bli en ny hjälte i hemlandet. Förväntningarna på ”Super-Dado” inför EM är inte stora – de är gigantiska.

– Det skulle skada oss enormt mycket om vi skulle bli tvungna att klara oss utan Prso, säger Baric.

Att just Prso skulle bli en sådan viktig kugge för det kroatiska landslaget var otänkbart för några år sedan. Historien om den långhårige anfallaren är nämligen en av de märkligaste i fotbollsvärlden.

Som 20-åring spelade han i Pazinka, ett av de sämre lagen i den kroatiska ligan. Där tjänade Prso runt 6 000 kronor i månaden och väntade på att bli upptäckt av ett av de två storlagen i Kroatien – Hajduk Split eller Dinamo Zagreb.

Funderade på att sluta

Efter några år tröttnade Prso på att vänta, åkte till Frankrike och gjorde en usel säsong med Rouen i division 2. Prso beskrevs som tjock, lat och talanglös och började spendera allt fler nätter på kasino och nattklubbar. Fotbollen kom i andra hand och anfallaren hamnade i San Raphael – ett lag i franska division 4. Ett tag jobbade Prso även som bilmekaniker och funderade på att lägga fotbollsskorna på hyllan.

Då kom vändningen.

1997 spelade San Raphael en vänskapsmatch mot Monaco. Prso imponerade på ledningen i Monaco som erbjöd ett kontrakt. Kroaten nappade utan att blinka.

Men Prso lånades ut till division 2-gänget Ajaccio.

– När jag kom till Monaco fanns anfallare som Thierry Henry och David Trezeguet i truppen. Konkurrensen var stenhård, säger Prso.

Efter två framgångsrika år med Ajaccio togs Prso tillbaka till Monaco. Säsongen 01/02 blev förstörd av en svår knäskada och den nickstarke anfallaren blommade ut på riktigt först säsongen 02/03 – som 28-åring.

Höjdpunkten på 29-årsdagen

Karriärens absoluta höjdpunkt kom 5 november i fjol när Monaco krossade Deportivo la Coruna med 8–3 i Champions League. Prso firade sin 29-årsdag genom att göra fyra av målen. Efter uppvisningen blev han uppvaktad av klubbar som Milan, Besiktas, och Stuttgart och given i landslaget.

Bara tio dagar efter målfesten på Stade Louis II fastställde Prso slutresultatet, 1–1, i den första playoff-matchen mot grannlandet Slovenien. Fyra dagar senare gjorde han matchens enda mål i returmötet i Ljubljana och tog Kroatien till EM. Ett EM som kan få en otippad skyttekung. Och bara några veckor före EM skrev han på för Glasgow Rangers.

Emir Osmanbegovic

ARTIKELN HANDLAR OM