Farbror Frei kan bli Europas hetaste spelare

- Jag drömmer om att vinna troféer i de stora ligorna

FOTBOLL

I Sverige ska Kim Källström bli den som lyfter landslaget till nya stordåd.

I Stade de Rennais är han mannen som ska slå passningarna till Alexander Frei, 24.

– Frei är en blivande världsspelare. Efter EM kan han vara en av Europas hetaste spelare, säger Rennes manager Laszlo Bölöni.

Foto: AP, GETTY IMAGES
Målskytt Alexander Frei har sprungit ifrån fler försvar än Sveriges och Italiens. 24-åringen blir en sevärdhet under EM. Men Schweiz har hamnat i kanske den tuffaste gruppen.

Det är åtta år sedan Schweiz senast kvalificerade sig för ett slutspel. Då gjorde man ett mål och tog en poäng.

De illvilliga menar att alplandet inte bidragit med någonting i ett stort mästerskap sedan Roy Hodgson var förbundskapten och förbjöd spelarna att ha sex under VM i USA 1994.

Hårt men fantastiskt

– Vi är en underdog som hamnat i en av slutspelets allra tuffaste grupper. Det kommer att bli hårt men också en fantastisk upplevelse både för oss och det schweiziska folket, konstaterar landets förbundskapten Jakob Kuhn.

England, Frankrike och Kroatien. Alla har de vanan att gå långt i stora mästerskap. Men trots lottningen har schweizarna sakta börjat få tillbaka hoppet om sitt misslyckade landslag och Jakob Kuhn bär en stark tro på sitt lag.

– Vi har en bra mix av rutin och hunger. Det finns inget lag som vi inte kan besegra.

När Kuhn i juli 2001 tog över som förbundskapten efter argentinaren Enzo Trossero blev han den första schweizare att leda laget sedan 1989.

Efter förbundskaptener som tyske Uli Stilike och fransmannen Gilbert Gress kom utnämningen av Kuhn – som för övrigt gått samma väg via jobben som pojk- och U21-förbundskapten som Tommy Söderberg – som en överraskning. Speciellt med tanke på att han året innan tackat nej till jobbet som assistent åt Enzo Trossero.

– Jag kände att jag hade något att tillföra. Att laget behövde föryngras och spelsättet förändras.

Kuhns första månader blev turbulenta.

Att börja sitt uppdrag med att vilja pensionera nationalhelgonen Ciricao Sforza och Stéphane Chapuisat var att be om trubbel. Men de började vinna och Chapuisat fick stanna kvar.

Kuhn införde 4–3–1–2, där Stuttgarts Hakan Yakin spelar släpande bakom Chaupisat och skyttekungen Alexander Frei.

Komplett anfallare

– Jag har länge haft stora förhoppningar om Frei. Han är en komplett anfallare. Snabb, tvåfotad och bra på huvudet. Tillsammans med Chapuisat och Yakin har han blommat ut till en avslutare av världsklass, säger Kuhn.

I kvalet var Frei lagets bästa målskytt. I den sista kvalmatchen hemma mot Irland säkrade han EM-platsen med sitt 2–0-mål. I Rennes har han öst in mål ända sedan han kom i januari 2003. Kim Källström beskriver honom som ”en av de vassaste avslutare jag någonsin sett”.

– För mig är EM ett stort äventyr, men också ett skyltfönster. Jag drömmer om att vinna troféer i de stora ligorna. En bra insats i EM kan hjälpa mig med det.

Mattias Larsson