Åtta år efter EM-finalen – nu jagar Poborsky sin revansch

Tjeckien är en av favoriterna till EM-titeln

FOTBOLL

Han blev utsedd till matchens lirare i EM-finalen 1996.

Nu, åtta år senare, jagar Karel Poborsky guld.

Tjeckien är en av favoriterna till EM-titeln.

Foto: AFTONBLADET BILD
Nyklippt Det är åtta år och ett frisörbesök mellan bilderna. På den stora bilden lobbar Karel Poborsky in 1–0 i EM-kvartsfinalen mot Portugal. Tjeckien gick till final, där Poborsky utsågs till matchens lirare men Tyskland vann efter golden goal. Nu har Poborsky sin sista chans att vinna EM.

Tjeckien/Tjeckoslovakien har poppat upp då och då på fotbollshimlen. En gång per generation har man nått höjder som VM-silver 1962 (med den store Josef Masopoust), EM-guld 1976 och silver 20 år senare.

I England för åtta år sedan charmade Tjeckien en hel fotbollsvärld. Från ingenstans kom ungdomar som Karel Poborsky, Pavel Nedved och Vladislav Smicer.

Poborsky var den store succémannen. Hans lobbmål mot Portugal i kvartsfinalen vevades om och om igen och mittfältaren med den typiska tjeckiska hockeyfrillan skrev drömkontrakt efter turneringen med Manchester United.

I finalen dominerade Tjeckien och ledde efter straffmål av Patrik Berger, men Tyskland vände tack vare Oliver Bierhoff och vann på ”golden goal”.

Nu har ungdomarna blivit veteraner och Poborsky, Nedved och Smicer jagar det guld de blev blåsta på den där eftermiddagen på Wembley.

Historien talar emot

Historien – en framgång per generation – talar emot dem.

Nuet också.

För om Tjeckien var Europas bästa landslag 2003 – obesegrat och meriterande 3–1-seger mot Holland i EM-kvalet bland annat – så finns det en hel del frågetecken runt laget 2004.

Pavel Nedved har inte alls varit sig lik i vår.

Karel Poborskys Sparta Prag har haft en usel säsong och fick uppleva nesan att landsortsklubben Banik Ostrava vann den inhemska ligan.

Vladimir Smicer har varit borta i sju månader på grund av problem med hälsenan.

Dessutom; nye mittfältsstjärnan 23-årige Tomas Rosicky (Dortmund) bröt armen och har tillbringat mycket av våren vid sidan av planen, anfallstalangen Milan Baros (Liverpool) har varit borta på grund av ett brott på fotleden och faste vänsterbacken Zdenek Grygera är skadad och borta från EM.

Det finns kapacitet

Därför är det inte så underligt att vårens träningsmatcher lämnat en del övrigt att önska. Efter 20 raka matcher utan förlust blev det först 1–2 borta mot Irland i mars och 0–1 hemma mot Japan i april. Mot Irland saknades flera spelare, men mot Japan mönstrade Tjeckien sin tänkta startelva i EM.

– Vi klarade inte av att sätta Japan under tillräcklig press, sa förbundskaptenen Karel Brückner efter matchen till Reuters.

Det är kanske tur att han sitter på ett nyskrivet kontrakt som sträcker sig fram till och med 2006...

Men faller alla bitar på plats – jätten Koller nickar in ett par mål och Kim Källströms klubbkamrat Peter Cech i målet håller tätt – ja, då finns det bevisad hög kapacitet i det tjeckiska laget.

Björn Byström