En stormakt på fall – då skylls allt på importer

Völlers mannars uppdrag - hålla liv i den tyska myten

FOTBOLL

Lederhosen, joddling och att alltid lyckas i stora mästerskap.

Det finns många myter om Tyskland.

Här är det dags att avliva en.

Och nej.

Det handlar vare sig om underliga klädesplagg eller gutturala alpläten.

Foto: AP
Pressad Tysklands fotboll är inte vad den en gång har varit. Vilket inte minst 1–5-förlusten i genrepet mot Rumänien var ett bevis på. Klart att förbundskapten Rudi Völler känner sig stressad.

Tyskland är Europas bästa fotbollsland. Lägger man till resultat uppnådda under tiden som Västtyskland – och varför ska man inte göra det? – är meritlistan synnerligen lång och mycket imponerande.

Tre VM-guld, tre EM-guld, finalplatser, semifinaler – Tyskland går alltid långt i de stora mästerskapen.

Eller?

Tungt decennium

Den senaste tioårsperioden har inte varit så kul för medel-Schmidt. Visst, EM-guld -96 och finalplats i VM för två år sedan, men också tre misslyckade turneringar.

VM 1994: Ut mot Bulgarien i kvarten, 1–2.

VM 1998: Förnedrat av Kroatien i kvarten, 0–3.

EM 2000: Hemresa med svansen mellan benen efter gruppspelet efter 1–1 mot Rumänien, 0–1 mot England och 0–3 mot Portugal (Sergio Conceicaos stora match).

Och skärskådar man VM-succén 2002 framstår den kanske inte som så imponerande.

Efter gruppspelet slog Tyskland ut i tur och ordning Paraguay, USA och Sydkorea innan man var chanslöst i finalen mot Brasilien.

Diskussionens vågor har också gått höga i vårt södra grannland. Berti Vogts var under sin tid som förbundskapten mäkta förgrymmad på de stora klubbarna, som hellre värvar billiga komplementspelare i Östeuropa än ger de unga talangerna chansen att skaffa sig hårdhet och rutin från Bundesliga.

Nu basar Rudi Völler. En man med problem inför EM.

1–5 mot Rumänien i april var en örfil som kändes.

Visserligen var Tyskland skadedrabbat inför den matchen och spelade med ett mittlås bestående av Jens Jeremies och Carsten Ramelow, men rumänerna sprang in och ut i det tyska försvaret på ett sätt som gjorde Völler än mer gråhårig.

Försvarsproblemen måste lösas. Kruxet är att klippan från VM-defensiven Cristoph Metzelder missar EM efter sin hälseneoperation i april.

Ingen vass offensiv

Offensiven ser inte heller speciellt vass ut. Miroslaw Klose gjorde succé i inledningen av VM, men kom bort totalt när han fick hårdare bevakning. Han kompletteras av Kevin Kuranyi, som är en hyfsad anfallare men har mycket att bevisa som målgörare på internationell nivå. Som backup till dessa finns i första hand föredettingarna Oliver Neuville och Fredi Bobic.

Mittfältet är Tysklands starkaste lagdel. Även om Michael Ballack långt ifrån gjort någon toppsäsong i Bayern München är det spelaren som måste lyckas för att EM inte ska bli till ett magplask. Hans djupledslöpningar och målfarlighet behövs för att avlasta anfallet.

Och för att hålla liv i den tyska myten.

Björn Byström

ARTIKELN HANDLAR OM