Frankrike bäst – Lettland sämst

Trupperna samlas – mästarna laddar med värme i Medelhavet

FOTBOLL

Mindre än tre veckor kvar nu till första avspark i Portugal-EM.

Den ena 23-mannatruppen efter den andra presenteras – om än med vissa reservationer – och de redan uttagna svetsas samman än här, än där.

Ofta tar man första veckan på ett mer udda ställe, den andra i mer normal fotbollsmiljö.

Den kommande veckan drar Frankrike till medelhavskusten, England till Sardinien, Tjeckien till Assar Rönnlunds Seefeld – och Sverige till Gimo.

Foto: AP
FÖRSVARAR BUCKLAN? Zinedine Zidane, Emmanuel Petit, Didier Deschamps och Marcel Desailly jublar efter EM-guldet 2000. Sportbladets Lasse Sandlin rankar de försvarande mästarna som favorit i årets turnering också.

Nu blir den svenska vistelsen i den uppländska bruksmiljön inte särskilt långvarig den här gången.

De spelare som är tillgängliga samlas där i morgon, bjuder på presskonferens i den vackra stenherrgården som ritades redan 1763 av en Rehn – Jean Eric Rehn, inte den Stefan Rehn som var med när landslaget laddade här för hemma-EM 1992 – och på kvällen tränar man lätt.

Träning också för, som det heter, ”vissa spelare” även tisdag och onsdag, innan det bär av till Tammerfors på torsdag för fredagens landskamp mot Finland.

Längre blir alltså inte Gimo-vistelsen i år.

Gimo IF FK inspireras

Jag var med förra gången det begav sig i den här idyllen, 1992, och minns hur man då pekade ut en av ortens pensionerade bolltrollare med orden:

– Han där, han har spelat mot Nacka Skoglund.

1992 låg Gimo IF tvåa i div II Södra Norrland, fyra poäng efter IFK Östersund.

I dag ligger Gimo IF FK – notera klubbnamnets förändring i tiden! – jumbo i div 3 Norra Svealand efter fem raka förluster: Värtan 0–5, Enköpings IS 2–3, Bollstanäs 0–1, Brynäs 0–2 och på lördagen 0–3 hemma mot IK Frej.

Bara två Gimo-mål under hela säsongen, Ronny Åströms och Erik Janssons borta mot Enköping. Inte ett enda på den vackra men enligt Sportbladets Mattias Larsson grusgropiga hemmaplanen.

Det ska bli ändring på det nu, när Åströmarn och de andra ska låta sig inspireras av Söderbergs och Lagerbäcks målmaskiner.

Nästa match: IK Fyris borta 1 juni, därefter IFK Sollentuna hemma 5 juni.

Undrar just om det går till på samma sätt utomlands...

Utbrändhet ska undvikas

Fransmännen samlas i alla fall i morgon klockan 13 i La Grande-Motte och i den medelhavsmiljön vistas man hela denna vecka som avslutas fredag kväll med landskamp mot Andorra i närbelägna Montpellier.

Efter en ledig helg återsamlas så de regerande mästarna nästa tisdag kväll på landslagets normala träningscamp i Clairefontaine utanför Paris för en vecka som sent 8 juni avslutas med match mot Ukraina på Stade de France.

Dan därpå flyger man till Portugal och förhoppningsvis är spelarna inför detta EM inte så utbrända som man var inför VM i Japan/Sydkorea för två år sedan.

Med lite distans till det hela, så var det nog inte så lyckat det där VM:et. Även om Brasilien vann...

Fotboll ska inte handla om utbrändhet utan om lek med allvar i.

Figo log och talade svenska

Jag läste kolumnisten Roberto Palomar i den spanska tidningen MARCA för en tid sedan, och han var allvarligt oroad över Luis Figo:

”Det räcker med att kasta en blick på Figos ansikte för att se att Luis är olycklig.

Han lämnade Sporting, han lämnade Barcelona och nu är han i färd med att lämna Madrid. Han är en portugisisk vandringsman...”.

Inte ett leende hade han sett i Figos ansikte.

Men, det är skillnad på Real Madrid och Portugals landslag.

Jag träffade Figo i Coimbra inför landskampen mot Sverige. Då både log han och talade lite svenska.

Jag hoppas han fortsätter med det.

Då ska jag med glädje höja Luis och hans Portugal från sjätteplatsen i min rankning.

Lasse Sandlin rankar de 16 lagen i EM-slutspelet

Längre ner på sidan: Lasse Sandlin rankar de 16 lagen i EM-slutspelet.

Lasse Sandlin