Zlatan lämnade problemområdet Rosengård

- i går blev han en av superstjärnorna i EM

1 av 3 | Foto: PIERRE MENS
Zlatan (längst upp till vänster) tillsammans med lagkompisarna i MFF:s P13-lag.
FOTBOLL

Världsstjärna, mångmiljonär och dribblingskonstnär.

Zlatan Ibrahimovic har potential att bli världens bäste fotbollsspelare.

Men om det inte vore för tre bestämda skåningar skulle Zlatan lagt av som 15-åring.

Zlatan Ibrahimovic var bara ett spädbarn när hans föräldrar Sefik och Jurka gick skilda vägar.

Med sex barn att dela upp mellan föräldrarna kom Zlatan med åren att mest bo hemma hos Sefik.

- Han var inte elak, men jag fick en sträng uppfostran. Det handlade om disciplin, har Zlatan berättat.

Om det var stenhårda regler och ordning och reda hemma hos pappa var det lite si och så när Zlatan lämnade lägenheten i Rosengårds utkant.

Lärarinnans ord förföljer honom

- Under mina 33 år i skolan så är han bland de fem stökigaste jag haft. Han var Busen på Sorgenfri på den tiden. Han var helt outstanding. En one man show, sa Agneta Cederbom, studierektor på Sorgenfriskolan i Malmö, i Offside i ett tidigt reportage om den nye blivande superstjärnan.

Hennes slutsats var följande:

- Han var urtypen för de barn som det går illa för. Hade han inte haft fotbollen så hade det gått åt andra hållet. Det är jag säker på.

De där uttalandena förmedlades vidare av alla tidningar i Sverige och även utomlands.

Därmed byggdes en bild upp av Zlatan som har förföljt honom länge och som förmodligen aldrig varit riktig. Om Zlatan verkligen var en av de fem stökigaste på Sorgenfri hade han suttit inne nu.

Zlatan var en stökig elev som gjorde väsen av sig men han hade samtidigt lätt för att lära. Även om han la ner minimalt med tid på skolarbetet hade han alltid bra betyg.

Ännu lättare hade han på fotbollsplanen.

Som tioåring i Balkan spelade han med två år äldre pojkar och var alltid bäst trots att han älskade bollen mer än spelet. Att ha den vid foten, lattja med den och göra det som ingen annan klarade av.

Att foga sig i ett kollektiv och lära sig spelet var inte Zlatans grej även om han alltid har drivits av en stark vinnarinstinkt.

Invandrarstadsdelen Rosengård är i princip den enda del av Malmö där spontanfotboll bedrivs av ungdomar på gräsytor och gårdarnas små grusplaner.

Fotbollslek där bollbehandling, tunnlar och snygga dribblingar är viktigare för ens status än att man petar in bollen mellan två stolpar och vinner en match i organiserat seriespel.

Zlatan var kung på de här ytorna vilket gav honom en upphöjd status i sin viktiga närmiljö där alla kände alla. Hans dribblingskonst blev grunden för kaxigheten eftersom det var den som var grunden till respekten för honom.

Gjorde allsvensk debut 1999

Hans enorma talang med bollen ledde till slut ändå till Malmö FF där han inte blev dominerande förrän i junioråldern.

Efter varje säsong var det ledare som ville kasta ut honom för att han var besvärlig. Samtidigt fick Zlatans tränare Johnny Gyllensjö, Jörn Holgersson och Ola Gällstad fick jobba hårt för att Zlatan inte själv skulle ge upp fotbollskarriären.

- Det var ett tag som han var på väg att lägga av, han hade väldigt höga krav på sig själv och hade det tungt. Vi i ledartrion la ned X antal timmar på att övertala den gode Ibrahimovic. Det är ju kul idag, när det blev som det blev, säger Johnny Gyllensjö.

Allsvenska debuten skedde 1999, året när MFF för första gången åkte ur allsvenskan för att man var ett för dåligt lag. Sista matchen hemma på Malmö IP spelades mot Västra Frölunda med Torbjörn Nilsson som tränare.

- MFF kommer tillbaka. Dom tar alltid fram nya bra spelare. Idag satte dom ju in en kille som körde med Hasse Blomqvist-finter, sa Torbjörn Nilsson.

Efter en säsong i superettan var MFF tillbaka i allsvenskan och Zlatan lovade att han skulle slå ner som en bomb.

Han höll sitt löfte. Direkt i premiären lekte Zlatan med AIK hemma på Malmö stadion och efter bara åtta matcher våren 2001 flyttade han till holländska storklubben Ajax för 83,4 miljoner kronor.

Förändrats till en lagspelare

I Ajax har Zlatan utvecklat sina tidigare slumrande kvaliteter. Med spel i Champions League med världens bästa fotbollsspelare som motståndare har han förändrats till en lagspelare utan att ta bort sin egen intuitiva spelstil. Fortfarande styrs hans genialiska ögonblick av bilder som blixtrar till i hjärnan. Han fick en sån blixtsnabb syn i går och såg möjligheten att göra ett omöjligt mål.

Zlatan Ibrahimovic story kommer vi inte att kunna skriva klar än på många år. Dribblern från Rosengård är på väg att erövra världen.

...och klackmålet i går ger honom plats i det här gänget

Mattias Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM