Zlatan gjorde som Napoleon

- erövrade Malta hypersnabbt

FOTBOLL

VALLETTA

Zlatan Ibrahimovic gör en septemberkväll år 2004 det som kejsare Napoleon I gjorde 1798 och före honom aposteln Paulus år 68.

Erövrar Malta, alltså.

Med sina tre mål på 14 minuter intar Zlatan nu sin historiska plats intill den Paulus, som här utanför led skeppsbrott och gick iland och kristnade Malta, och som den Napoleon som på sin väg mot Egypten intog ön.

Även fotboll kan skrivas som historia.

Sverige får en flygande start i kvalet till Tysklands-VM 2006, och det går till och med enklare än jag förutspådde i lördagens krönika.

Mitt 5-0-tips blev till slut 7-0 med smak på ännu mera.

- 8-0, trodde Zlatan efteråt, att matchen hade slutat, och jag misstänker, att Zlatan liksom många av oss andra räknat in Henrik Larssons straff som mål, innan Henke träffade målvakten och alltså för första gången missade en straff i landslaget.

Ganska lägligt ändå - även om Henke inte ville hålla med om det.

Världsklass - första kvarten

Att det blir en sån promenadseger beror naturligtvis på inledningen.

På Zlatan och de tre snabba mål han bara behöver tio minuter och 17 sekunder på sig för:

1-0, en fläkning sen "Chippen" dessförinnan sysslat med tunnelarbete - 2-0, långa högerbenet hinner före utrusande målvakt på Teddy Lucics långpass - 3-0, i tom bur sedan målvakten först motat ut ett löst "Chippen"-skott.

Det är världsklass över Juventusspelarens första kvart, och Sportbladets bänkgranne från Turin, Antonio Barillà från Tuttosport, är tvungen att ringa hem och meddela läget, så att det i den italienska glädjen över 2-1 mot Norge i Palermo också ska finnas utrymme för Zlatans målorgie.

Att resten av matchen inte är lika skärpt kan man lätt ta en sån här gång. Till och med att det ibland slarvas så att Andreas Isaksson tvingas visa klassen några gånger.

Jag håller alltså helt med förbundskapten Lagerbäck, när han säger:

- Gör man 3-0 så snabbt, så kan jag förstå spelarna, att man sedan inte är helt skärpta.

Det är "festa"-säsong just nu på Malta och i och kring öns 364 kyrkor festar man för en massa lokala helgon. och där vi sitter på Ta´Qali-stadion får "Gullet" Ibrahimssons show sin naturliga uppskattning av det fyrverkeri (giggifogu) som egentligen bränns av till jungfru Marias ära i den närbelägna och oändligt vackert upplysta byn Naxxar.

Så stort som med 7-0 har Sverige inte vunnit en tävlingsmatch, sedan vi första gången mötte Malta; i Göteborg i oktober 1972.

Den gången gjordes målen av Dag Szepanski och Roland Sandberg varsitt, Bosse Larsson två och Ralf Edström tre.

Men medan Zlatan nu bara behövde tio minuter för sina, så tog Ralf hela 61 minuter på sig för sina 1-0, 3-0 och 7-0.

Tio minuter är hypersnabbt för tre mål, men det dröjde inte länge, innan man för oss imponerade på plats kunde berätta, att här fanns minsann storskyttar som klarat av tre mål på fem minuter, även om det var för mycket länge sedan.

Två göteborgare, Örgrytes Sven Rydell, landslagets meste målskytt genom tiderna med 49 mål, och IFK Göteborgs "Svarte Filip" Johansson, gjorde detta 1924 resp. 1925.

I en helt annan tid med en helt annan fotboll - men, förstås, lika beundransvärt det.

Malta förlorade publikmatchen

Matchen i övrigt?

Malta var chanslöst, och man hade inte ens publiken med sig.

Svensk sång och ramsor som "Alla rensar fisk i Göteborg..." var i stället det som hördes.

Svenska överbetyg framåt. Förutom Zlatan mest till den pigge, irrationelle Christian Wilhelmsson som låg bakom tre av de fyra första svenska målen.

Henrik Larsson kan mer, liksom Fredrik Ljungberg, medan både Anders Svensson och Tobias Linderoth framförallt spelade förståndigt.

Det darriga fanns i mittförsvaret, där Petter Hansson hade märkbart svårt att få ordning på fötter och ben.

Ordentlig skärpning där mot Kroatien på onsdag.

Annars är inte den här 7-0-segern mycket värd i längden.

Bara tre gånger har Sverige vunnit större

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM