Kroaterna har bra koll på Zlatan

"Synd att han inte spelar för oss"

FOTBOLL

Kroatiens förbundskapten Zlatko Kranjcar har örnkoll på Zlatan Ibrahimovic.

– Honom har jag hört talas om ända sedan han var i 17-18-årsåldern.

– Synd bara att han inte spelar för Kroatien.

Zlatan Ibrahimovic föddes i Malmö 3 oktober 1981.

Av kroatisk mamma och bosnisk pappa.

Nu är han svensk stjärna i landslaget med ett rykte som, inte minst efter Juventus-flytten och de fyra målen mot Malta, gör att respekten för honom bara blir större och större.

Fast Zlatko Kranjcar, som efterträdde Otto Baric som kroatisk förbundskapeten efter EM, är en noggrann fotbollskännare som redan följt den unge svensken länge.

– Jag är själv gammal fotbollsspelare och tränare och jag hörde talas om Zlatan redan när han bodde i Malmö, säger Zlatko Kranjcar.

– Honom måste vi naturligtvis ägna extra uppmärksamhet, men även Henrik Larsson och Fredrik Ljungberg.

– Fast inte så mycket att det påverkar oss när vi bygger upp vårt eget spel.

En av Zlatko Kranjcars favoriter på tränarbänken är italienaren Fabio Capello.

Med andra ord Zlatan Ibrahimovics nye boss.

– Han är en av världens bästa och därför var bytet från Ajax till Juventus ett väldigt bra byte för Zlatan, säger Zlatko.

– Här kommer han att utvecklas ännu mer och komma till sin rätt.

– Det är kul också att han blir lagkamrat med Tudor.

Tung tuff Tudor

Långe och tunge Igor Tudor är back i Juventus och bildar tillsammans med Robert Kovac, Bayern München, och Josip Simmunic, Hertha Berlin, en tuff och inte minst rutinerad kroatisk trebackslinje.

– Vi har kommit till Göteborg med stort självförtroende efter 3–0 över Ungern i första kvalmatchen, säger Kroatiens lagkapten Niko Kovacs, även han i Berlin.

Niko Kovacs är spelmotorn i laget och en av fem på mittfältet.

– Vi är stärkta efter den matchen, säger han.

Men han varnar för att matchen blir tuff, betydligt tuffare för kroaterna än det motstånd ungrarna förmådde prestera.

– Visst är Sverige bra, men skandinavisk spelstil passar oss. Det har tidigare matcher mot både Sverige och Danmark visat.

Zlatko Kranjcar, förbundskaptenen, aviserar en helt annan inställning mot Sverige.

Fadern och sonen

– Vi har all respekt för Sverige efter 7–0 mot Malta och efter vad vi såg laget prestera i EM, så förtjänar Sverige epitetet favoriter.

– Men vi har höga ambitioner med den här matchen och vi är ute efter segern, säger Zlatko Kranjcar, som i egenskap av expertkommentator i kroatisk tv följde Sverige noga under EM och redan då skaffade sig kunskap om de svenska spelarna och fick en bra bild av det svenska spelet.

Tio av de elva spelare som Kranjcar mönstrar mot Sverige var med i den kroatiska EM-trupp, som efter två oavgjorda matcher (0–0 mot Schweiz och 2–2 mot Frankrike) samt en förlust (2–4 mot England), inte gick vidare från gruppspelet.

Den nye är Niko Kranjcar, förbundskaptenens 20-årige son, som spås en stor framtid och som för närvarande spelar i Dynamo Zagreb.

– Alla ögon, inklusive mina, var riktade mot honom och det spel han spelade var det bästa svar han kunde ge, sade pappa Zlatko efter 3–0-segern i Zagreb i lördags mot Ungern.

TT