Den svenska idrotts- mardrömmen fortsätter

Bortdömt mål kostade Sverige en poäng mot Kroatien

FOTBOLL

Sverige gjorde allt – utom ett godkänt mål.

Kroatien gjorde knappt något annat.

I kväll gick den svenska idrottsmardrömmen in på sitt andra dygn.

Foto: BJÖRN LINDGREN/BILDBYRÅN
MÅL ELLER INTE? Butina tappar in bollen i eget mål, uppvaktad av Zlatan. Domaren dömde bort målet för Sverige.

Det skulle bli en tröst i eländet efter den tunga förlusten i kvartsfinalen i World Cup i Globen. I stället fortsätter eländet – och nu räckte inte ens kämpande, målgörande svenskar.

För när chansen kom – och målet ramlade in – dömde spanske domaren Arturo Dauden Ibanez bort. Och svenskarna var riktigt irriterade efter matchen.

– De lägger sig ned och filmar i nästan varje läge. Och vi hade en spansk domare som köper det nästan varenda gång, säger Olof Mellberg till TV3.

– Det är synd att spelare beter sig så på den här nivån.

Förbundskapten Roland Andersson var lika besviken.

– Man ska helst inte förlora på hemmaplan i VM-kvalet. Det är en jättetuff förlust, säger han till TV3.

För det var Sverige som tog kommando på Ullevi. Man höll bollen långa stunder på mitten och kroaterna satsade på kontringar.

Sverige skapade de bästa chanserna via kanten. Henke Larsson och Fredrik Ljungberg hittade varandra och skapade en frispark i bra läge. Men kroatiska försvare hann före när Olof Mellberg störtade mot bollen.

Zlatan klev ut både på högern och vänsterkanten och bjöd på ett par fina nummer. Men i det avgörande lägena blev svenskarna ofta ensamma och hade svårt att nå in i straffområdet.

Fin fotparad

Halvlekens bästa – och nästan enda – chanser blev också Sveriges. Ljungberg hittade Henke med en fin passning bakom det kroatiska försvaret. Men Tomislav Butina hann ut och räddade med en fin fotparad. Kort därefter prövade väggspelade Zlatan fram Anders Svensson, som sköt hårt, tätt över.

– Det skapades inte tillräckligt med chanser i första halvlek. Vi når inte riktigt in med det avgörande inlägget, säger Roland Andersson.

I andra halvlek fortsatte svenskarna skapa chanser. Efter en kort hörna hittade Svenssons inlägg Olof Mellberg, men lagkaptenen fick inte på någon riktig nick.

I sista ögonblick orkade svenskarna inte riktigt fram. Det nya försvaret – med Lucic och Mellberg på mitten – såg dock tryggt ut.

Då kom kallduschen. Mellberg drog på sig en frispark och Darijo Srna klev fram. Han vred bollen perfekt över den svenska tremannamuren – och Isaksson orkade inte nå den.

Sverige fick inget gratis.

En boll studsade upp på en kroatisk försvarares hand i straffområdet – och spanske domaren Ibanez friade.

I läget efter tappade Butina dessutom in ett inlägg från Henke Larsson. Men han blev lätt, lätt pressad av Zlatan – och domaren dömde bort.

Zlatan försökte med en Italienklack och den kroatiska bakåtnicken gick sånär in. Och när han i nästa moment försökte skarva till Östlund var det kroatiska självmålet åter nära.

Heta chanser

Sverige satsade hårt framåt. Mattias Jonson och Marcus Allbäck kom in och bildade ett tremannanfall tillsammans med Zlatan och med Henke strax bakom.

I stället blev det irriterat på plan. Mattias Jonson försökte slita tillbaka bollen för att Sverige skulle kunna slå en frispark och Josip Simunic filmade. Och känslorna blev riktigt heta när Olof Mellberg stormade till och försökte dra upp kroaten. Samtidigt tickade klockan obönhörligt mot slutet.

Christian Wilhelmsson slet sig till en hörna, men det räckte inte. Inte ens när Henke hittade Allbäck i matchens allra sista stund.

Mattias Lundell