Skandaldomaren kan stängas av

Hård kritik mot Ibáñez: Borde godkänt målet

FOTBOLL

GÖTEBORG

Arturo Ibáñez tabbe kostade Sverige viktiga VM-kvalpoäng.

Det är inte första gången den spanske domaren är i blåsväder.

Nu får han allvarlig kritik av Uefas domarkommitté och kan riskera avstängning.

Foto: ANNETTE FRIBERG
I CENTRUM Arturo Ibáñez hamnade i blåsväder flera gånger under matchen – inte bara vid den för Sverige ödesdigra bortdömningen av målet.

Lars-Åke Björck är vice ordförande i Uefas domarkommitté. En förkylning hindrade Björck från att se Sverige-Kroatien på Ullevi men hemma framför TV:n kunde han konstatera att spanske domaren Arturo Ibáñez gjorde ett allvarligt misstag.

– På reprisen såg man att målet borde godkänts, säger Björck till Sportbladet.

– Den allvarliga kritik jag vill rikta är att han inte konsulterade den assisterande domaren som tycktes göra en annan bedömning, säger Björck.

Uefa har i samband med varje internationell match en observatör på plats. På Ullevi var det polske före detta Fifa-domaren Ryszard Wojcik. Wojcik faxade under torsdagen sin matchrapport till Fifa.

– Tyvärr är jag inte tillåten att kommentera något om matchen eller domarens insats, säger Wojcik till Sportbladet.

Kan leda till åtgärder

Skulle det i rapporten finnas anmärkningar på domarens insats – vilket är det troliga om Wojcik gör samma bedömning som Björck – kommer ärendet att skickas från Fifa till Uefa och tas upp av Uefas domarkommitté.

– Då studerar vi matchen på video och sedan får domaren en chans att försvara sig, säger vice ordförande Lars-Åke Björck.

– För en tid sedan hade vi en domare som delade ut två gula kort till samma spelare men ”glömde” ta honom av planen. Sådant kan leda till disciplinåtgärder och att domaren inte får döma på den nivån på en månad eller längre.

Kan det bli en liknande avstängning för Ibáñez?

– Jag kan inte föregå domarkommitténs eventuella beslut, säger Björck.

Hamnat i blåsväder förr

Arturo Ibáñez är 39 år och har dömt internationell fotboll sedan 2000.

Han har flera gånger hamnat i blåsväder efter tveksamheter.

– I Spanien har han ett gott rykte men varje gång han dömt internationellt har det blivit stora diskussioner efteråt, säger journalisten Cordula Reinhardt på spanska sporttidningen Deportivo El Mundo.

Bland annat anmäldes Ibáñez till Uefa av det schweiziska fotbollsförbundet som menade att han visat fingret mot publiken. Ibáñez nekade och Uefa fann inga bevis för att något sådant inträffat.

Dömde fördel för Zlatan

Ibáñez har även stött på Zlatan Ibrahimovic tidigare. I samband med en Champions League match mellan Rosenborg och Ajax hösten 2002 fick Ibáñez kritik sedan han inte gett Zlatan ett andra gult kort för en armbågstackling.

Lars-Åke Björck har dock inga synpunkter på spanjorens tidigare insatser.

– Han tillhör kanske inte den yttersta eliten men är ändå bland toppskiktet av våra domare. Min uppfattning är att han är bra, säger Lars-Åke Björck.

Arturo Ibáñez tidigare skandaler

Robert Laul