Så firar du målfesten

Stjärnkockens bästa tips

Foto: Stig-Åke Jönsson
Ris á la Malta - som bakelse ”Perfekt för att visa vårt stormaktsvälde”, säger Jan-Boris Möller.
FOTBOLL

Fotbollsfest och svenskt målkalas.

Men vad passar egentligen bäst att äta för att fira segern mot Malta?

Svaret är självklart.

– Ris á la Malta är ju egentligen en ganska vidrig rätt. Det rundkorniga riset blir klibbigt och saftsåsen är alldeles för söt, säger kocken Jan Boris Möller.

– Med det här receptet blir rätten nästan en bakelse, som kan slukas hel varje gång Sverige gör mål för att visa vårt stormaktsvälde. Dessutom är det ju snart midsommar, på det här sättet blir smakerna modernare och somrigare!

Ingredienser:

2 dl långkornigt ris

4,5 dl mjölk

3 dl grädde

100 gram mandelmassa (alternativt marsipan)

150 gram blåbär

1 burk hårda pepparkakor

koriander (10-12 stycken)

kryddnejlikor (10-12 stycken)

Koka upp mjölken och kryddorna. Ett tips är att lägga kryddorna i en tesil så att man enkelt kan plocka upp dem igen när mjölken fått smak. Koka sedan upp det långkorniga riset i mjölken.

Blanda sedan upp mandelmassan med den vispade grädden. Rör ner riset i den smaksatta grädden.

Kör blåbären i en mixer så att det blir blåbärsmos.

Servering:

Gröp ur en liten grop i mitten på pepparkakan och fyll den med blåbärsröra. Detta måste göras precis innan du äter den, annars blir pepparkakan saggig. Lägg på en sked ris/gräddblandning. Sluka bakelsen i ett nafs.

David Tanentsapf, Rickard Westman