”Vänsterfoten är min fördel”

Tobias Hysén får chansen att spela sig till en VM-plats

FOTBOLL

SEOUL, SYDKOREA

Att slå sig in i den svenska VM-truppen är snudd på ett omöjligt uppdrag.

Men för en spelare finns en högst realistisk chans.

- Min vänsterfot är min fördel, säger Tobias Hysén, 23.

Foto: Bildbyrån
Mot VM Tobias Hysén har haft en bra säsong och får nu chansen att visa upp sig i landslaget inför VM. ”Det gäller att ta tillvara på chansen”, säger han.

Fredrik Ljungberg, Christian Wilhelmsson och Niclas Alexandersson. Där har ni tre yttermittfältare som garanterat kommer åka till Tyskland i sommar.

Men förbundskapten Lars Lagerbäck brukar sträva efter att ha två spelare på varje position i sina mästerskapstrupper. Frågan är alltså vem den fjärde blir?

Efter succésäsongen i allsvenskan ligger Tobias Hysén, 23, naturligtvis bra till.

- Han har en kvalitet som är väldigt viktig i internationell fotboll: snabbhet. Vi hoppas att han ska bli en ordinarie landslagsspelare framöver, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

Förutom snabbheten har Hysén något som hans konkurrenter saknar - en bra vänsterfot. Varken Ljungberg, Chippen eller Alexandersson är vänsterfotade.

- Där kan jag ha en fördel, funderar Tobias.

- Men jag måste höja mig några snäpp också.

På belgiskt besök

De "snäppen" kanske höjs i Belgien. Ligaledaren Standard Liège vill ha Tobias omgående och i förra veckan var han på besök.

- Jag kan absolut tänka mig att spela ett par säsonger där. Ett bra lag, bra organisation och fin arena.

Så vad händer?

- Det är upp till mig om klubben ska ringa Djurgården och börja förhandla. Men jag har sagt att jag vill fundera en till två veckor.

- När jag kommer hem ska jag ta ett snack med Djurgården och se vad de har att erbjuda. Om Djurgården kommer med ett förslag som jag kan känna mig nöjd med är det första prioritet.

Sportbladet har tidigare berättat att Djurgården vill göra Hysén till en av allsvenskans bäst betalda spelare för att kunna behålla honom en säsong till. En bra landskamp mot Sydkorea på lördag kan innebära ett ännu bättre kontrakt.

- Ja, då kanske Djurgården lägger på ett par miljoner, skrattar Hysén.

Inte förberedd senast

Men i första hand handlar landskampen om att slå sig sin in i VM-truppen. Sydkorea är Hyséns andra landslagsläger, han var även med i USA i fjol.

- Jag var inte riktigt förberedd. Det var större skillnad än jag trodde. Nu känns det på ett helt annat sätt. Jag har bättre självförtroende och benen känns fräscha. Den här gången gäller det att ta till vara på chansen.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM