Sandslöst, Norge

Halkade på den dåliga planen - norska VM-hoppet kan grusas

1 av 2 | Foto: VG
"GICK INTE ATT SPELA" John Carew hade det tungt på Ullevåls grus... gräsmatta i play off-mötet med Tjeckien. Gästernas segermål kom sedan en norsk back halkat i sanden.
FOTBOLL

Norge föll på Ullevål.

Eller snarare, på arenans underlag.

Vid Tjeckiens segermål halkade försvararen André Bergdölmo omkull i sanden.

Efter cupfinalen i Oslo i förra veckan var den norska nationalarenans gräsmatta i miserabelt skick. VM-playoffets gäster, Tjeckien, protesterade mot underlaget men Fifas representant godkände gräs...nåväl, sandunderlaget.

Varken Norge eller Tjeckien kunde dock genomföra några träningar på Ullevål.

Något överraskande var det tjeckerna som fick mest fördel av de usla förhållandena.

Matchens enda mål kom i 32:a minuten. Pavel Nedved hittade ut till Karel Poborsky vars inlägg in mot straffpunkten var perfekt.

FC Köpenhamnbacken André Bergdölmo tappade fotfästet i sanden och Bordeauxs Vladimir Smicer kunde ohotat nicka in segermålet.

- Det var snarare bra gjort av tjeckerna än ett misstag av mig, säger Bergdölmo.

Norge hade förtvivlat svårt att skapa något mot Tjeckien.

Enda egentliga målchansen kom inte förrän i 84:e minuten. Dessförinnan hade tjeckerna skapat tre, fyra chanser som antingen räddades av norske målvakten Thomas Myhre eller av norska spelare på mållinjen.

Många långbollar

- Det blev för mycket Hawaiifotboll i dag, säger norske storstjärnan John Carew. Alldeles för många långbollar i luften. Det gick inte att spela någon bra fotboll.

Malmö FF:s Jon Inge Höiland fick se matchen från avbytarbänken.

Det blir tufft för er att vända på det här?

- Ja, men kan vi bara göra ett mål blir det press på Tjeckien. En bättre plan gynnar oss också. John Carew är snabb, men det var inte lätt för honom att komma loss på det här underlaget, säger Jon Inge Höiland.

Michael Wagner