Australien till VM efter straffdrama

Slog ut Uruguay i playoff-rysare

FOTBOLL

Väntan är över – Australien är klart för sitt första VM-slutspel sedan Västtyskland 1974.

Men det krävdes ett rafflande straffdrama i Sydney innan biljetten kunde säkras.

Stor hjälte blev veteranen John Aloisi som satte den avgörande straffen.

– Vi har drömt om det här i 32 år, sade Aloisi efteråt.

Foto: AP
MOT VM! Australien jublar efter Parma-proffset Marco Brescianos 1-0-mål i den första halvleken.

Det var knapp fördel för Uruguay inför mötet på Olympiatstadion i Sydney. Sydamerikanerna vann det första mötet hemma i Montevideo med 1-0.

Men efter 25 minuter i returen gav Parma-proffset Marco Bresciano Australien ledningen med 1-0, och avslutningen blev en rysare.

Australien förde spelet och var klart bättre i den andra halvleken medan Uruguay hade vansinnigt svårt att skapa något framåt. Liverpool-spelaren Harry Kewell, som byttes in redan i den första halvleken, hade ett bra läge i den 80:e minuten, men sköt rakt på Fabian Carini i Uruguay-målet.

Uruguay hade chansen

1–0 efter full tid innebar 1-1 totalt och därmed förlängning. En förlängning där Urugay fick mer att säga till om. Efter kalablik framför Mark Schwarzer i hemmamålet fick inhopparen Marcelo Sosa chansen att bli hjälte för Uruguay – men skottet styrde tätt över ribban.

I slutminuterna hade Marcelo Zalayeta, Zlatan Ibrahimovic lagkamrat i Juventus, en ny chans att avgöra, men nicken gick rakt på Schwarzer som också skulle bli en av de stora hjältarna för Australien i straffsparksläggningen.

Schwarzer tog Uruguays första och fjärde straff innan inhopparen John Aloisi, till vardags i spanska Alaves, kunde skicka Australien till VM med en distinkt straff som fick hela Olympiastadion att explodera.

– Jag kan inte tänka mig ett bättre scenario, med 83000 på läktaren och 20 miljoner i hela Australien som följde oss. Jag kan knappt tro att det är sant, sade Aloisi.

Australien har inte spelat fotbolls-VM sedan Västtyskland, 1974.

– Vi har bara haft några veckor tillsammans. Men det här är en fantastisk samling killar. De vill verkligen det här och har kämpat hårt för att nå målet, sade förbundskaptenen Guus Hiddink, som tidigare tagit både Holland och Sydkorea till VM-semifinal.

Fakta:

Pierre Bokvist