Bank: Tack, nu går vi vidare – bara vi slipper de enkla lagen

FOTBOLL

Kvalet är över, vi har satt punkt för alla oseriösa VM-drömmar.

Jodå, äntligen.

Det är hög tid för de seriösa drömmarna.

Till att börja med: Australien slipper jag gärna.

När Joan Aloisi slog in den avgörande straffen mot Uruguay var det slutet på 32 års VM-längtan för Australien.

Själv började jag bara längta mer, efter nästa sommar och mer drama och straffar och svett och färg och fotboll.

Det är bara hem-och-skola-talibaner som tycker att straffavgöranden är ren ondska; alla andra ser att det är det ögonblick då fotbollen blir som mest lik boxning och att det finns en alldeles ljuvlig laddning i det.

I går tog sig Australien till VM, sedan Trinidad & Tobago, Spanien, Schweiz och Tjeckien. Norge var aldrig nära, och jag tycker att det är på sin plats med ett ögonblicks eftertanke och medkänsla precis här och nu, för broderfolkets skull.

Tack, nu går vi vidare.

Små kulor av plast

Den 9 december lottas VM-slutspelet i Leipzig, i fyra överdimensionerade skålar kommer det ligga små kulor av plast. Vi vet redan att ett VM innehåller till synes oöverstigliga berg, knöliga skogspartier och små behagliga slättlandskap. Den 9 december kommer Sveriges VM-karta, vägen till slutspelet, att ritas.

Vilket inte hindrar att vi börjar skissa på dröm- och mardrömslottningar redan nu.

I Japan hamnade Sverige i dödens grupp, vilken så småningom visade sig vara det mest livgivande svensk fotboll upplevt de senaste 20 åren.

Det är bra att komma ihåg när man önskar sig en lätt grupp: Det är med svenska landslag som med ett kvart-i-fem-ragg på krogen – ju otäckare det ser ut, ju bättre blir oddsen.

Det är därför jag helst ser att blågult slipper de ”enkla”, halvanonyma lagen med stor kapacitet. Sydkorea, Mexiko, USA, Serbien/Montenegro. Och Australien.

Australien spelade en ljuvlig fotbollsmatch mot Uruguay igår, inte särskilt vacker men otroligt underhållande. I första halvlek var det kamp om varje meter, som i en match i amerikansk fotboll där de passningsspelade sig fram tio yards åt gången.

Australien är den sorts lag Sverige kommer att förvänta sig att slå med 3–0.

En fotbollshybrid

Australien är en fotbollshybrid, det räcker med att läsa namnen för att förstå det. Hälften av spelarna har ursprung från Balkan, andra hälften är britter. Jugoslavisk-engelsk fotboll – jag kan inte tänka mig en bättre blandning. Det skulle i så fall vara om man plussade på en holländsk fotbollshjärna för att toppa av det.

Vilket är precis vad Australien gjort.

Ni som hänger med vet att jag älskar Guus Hiddink.

Hans lag spelar alltid med lika mycket fart och tanke; som Sydkorea gjorde i VM, som PSV gör i Champions League, eller som Australien gjorde igår.

Så låt oss slippa dem i VM, herr Blatter.

Du är skyldig oss det efter lottningen 2001. Annars blir det ett VM – det blev ännu tydligare igår – med många nya namn och ansikten.

Hawaiimatch mot Bahrain

Trinidad & Tobago är coola och kraftfulla, men det var en hawaiimatch mot Bahrain igår. Elfenbenskusten och Ukraina kan hota de flesta lag och det kan nog Ghana också, om de får fart i sitt anfallsspel.

Annars ska Sverige mest undvika det gamla vanliga; lagen från Balkan och guldkandidaterna Brasilien och Argentina. Tyskland kommer förstås att bli mycket bättre än vi väntar oss, eftersom det är vad Tyskland alltid blir – men med dagens slagkraft är de ändå vinstlotten i första skålen.

Den 9 december, om tre veckor, hålls jackpottdragningen i Leipzig.

Sverige har en kupong, det blir spännande.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM