Sveriges arenor kan bli dödsfällor

Publiken inte säker under VM

1 av 8
Olympiastadion i Berlin: Ingen utrymningsväg från läktaren till planen. Läktaren skiljs från planen med djupa gravar. För många åskådare i de nedre sektionerna. För långa trappor. För höga trappsteg på de övre etagen. Brandposterna i logerna är svåra att upptäcka.
FOTBOLL

Åtta av tolv VM-stadion är säkerhetsrisker.

Minst två av Sveriges matcher spelas på arenor som kan vara dödsfällor för publiken.

Tyskland har byggt nya arenor och renoverat de övriga för 1,5 miljarder euro inför VM. Men det tycks inte vara tillräckligt.

Under september och oktober förra året undersökte "Stiftung Warentest" (ungefär som svenska "Råd och rön") samtliga VM-arenor. Tyngdpunkten låg på utrymningsvägar och på hur åskådarna skulle klara av en paniksituation. Nu publiceras resultatet - och det är skrämmande.

Samtliga arenor drabbas av minst en anmärkning - värst kritik får arenorna i Gelsenkirchen, Kaiserslautern, Leipzig och Berlin, där Sverige möter Paraguay och där VM-finalen ska spelas.

För många platser

På den gamla OS-arenan finns det inte någon möjlighet för åskådarna att fly till spelplanen om något skulle inträffa på läktaren, dessutom är det för många åskådarplatser på sektionen närmast planen och på vissa ställen är trappstegen för höga. Dessutom kritiseras brandsäkerheten i VIP-området.

Ytterligare fyra arenor får kritik, bland dem finns Dortmund där Sverige möter Trinidad & Tobago. Vissa delar av läktaren har för många åskådarplatser, nödutgångarna från den norra och den södra läktaren är inte tillräckliga och flera brandposter är svåra att upptäcka.

Bäst klarar sig den nybyggda stadion i München, arenorna i Köln (där Sverige möter England), Nürnberg och i Hannover.

- Framförallt är inte de otillräckliga utrymningsvägarna acceptabla eftersom det är en viktig fråga, säger Holger Brackemann som varit med och gjort undersökningen till Sport1.

- Visserligen är faran liten, men om det skulle utbryta panik på läktarplats kan följderna bli katastrofala.

"Viktigpettrar"

Undersökningen har skapat stor debatt i Tyskland och VM-organisationen är mycket irriterad.

- Helt ärligt, nu räcker det med dessa herrar viktigpetter och besserwisser som vill sko sig på VM. "Stiftung Warentest" har kanske koll på ansiktscremer, olivolja och dammsugare. Där borde de också stanna, säger VM-president Franz ¨Beckenbauer till Bild.

- Här skriker man ut att det kan utbryta panik på våra arenor utan att kolla fakta. Byggnationerna har kontrollerats noga av de ansvariga. Sådana som "Stiftung Warentest" vill bara göra reklam för sig själva och få folk att se hur viktiga de är. Men det är de inte.

Enligt Sport1 har Fifa (internationella fotbollförbundet) fortfarande fullt förtroende för Tyskland som organisatör och inte heller den tyska fotbollsligan (DFL) ser något hot mot vårsäsongen.

Anna Andersson ([email protected])