"Normalt sett ska Sverige gå vidare"

Trinidad och Tobagos kapten i exklusiv intervju

FOTBOLL

Han är förbundskaptenen som ska få Trinidad och Tobago att skrälla mot Sverige i VM.

I en exklusiv intervju med Sportbladet berättar Leo Beenhakker om uppladdningen inför VM, försöken att "värva" spelare och sin nära relation till Zlatan Ibrahimovic.

Foto: Getty IMAGES
Leo Beenhakker tror på Sverige i sommarens VM.

Att Trinidad och Tobago över huvud taget tog sig till fotbolls-VM var en jätteskräll.

Nu ska laget försöka skrälla mot Sverige, och mannen som ska se till att det händer är holländaren Leo Beenhakker.

- Som vilket proffs som helst vill vi göra ett bra jobb. Givetvis är vi fyra i gruppen på pappret. Men vår stora fördel är att vi inte spelar på pappret, utan på planen. Och efter 40 år vet jag att allt kan hända i fotboll.

Minsta landet i VM

Men med nästan alla spelare i Europa är det svårt att få tid att spela ihop ett lag.

- Vi är det minsta landet som någonsin deltagit i VM. Så då förstår du att vi inte har så stor potential. 80 procent av mina spelare finns dessutom på andra sidan Atlanten. Därför kan jag inte göra som exempelvis min kollega i Sverige som tar men sina inhemska spelare till en turnering i Mellanöstern.

Ser du det som ett problem, att ni inte kan förbereda er lika bra som andra nationer?

- Precis som alla förbundskaptener vill jag givetvis göra mer. Framförallt så här inför ett VM. Bruce Arena (USA:s förbundskapten) har redan 90 procent av sina spelare samlade. Det gör stor skillnad.

Men det är inte det enda problemet. I ett litet land som Trinidad och Tobago, med endast en miljon invånare, finns det inte så många spelare att tillgå. Det har fått Leo Beenhakker att ge sig ut på "värvarturné".

- Jag är intresserad av alla spelare med ett pass från Trinidad som kan göra oss bättre. Men stämningen i truppen är väldigt bra, något som kan påverkas av att man tar in helt nya spelare.

England och Sverige vidare

Hittills har Beenhakker varit i kontakt med bland andra Fulhams målvakt Tony Warner och Feyenoords Diego Biseswar. Båda har kopplingar till Trinidad och Tobago och kan bli aktuella för VM.

- I slutet av februari möter vi Island i London. Då kommer jag att testa två-tre nya spelare. Men i stort sett kommer det inte bli så stora förändringar i truppen.

Vad vet du om Sverige?

- Inte mycket. Jag har jobbat på den här sidan världen det senaste året och inte sett så många matcher. Men jag har beställt DVD-filmer med våra motståndare och givetvis kommer jag att följa de andra lagen.

Vilket lag vinner gruppen?

- Vem som är etta och tvåa av England och Sverige vet jag inte, men normalt sett är det väl de som ska gå vidare.

Valde Zlatan

När vi kommer in på de svenska stjärnorna blir Leo Beenhakker ivrig och styr snabbt in samtalet på Zlatan Ibrahimovic.

- Zlatan är givetvis ingen hemlighet för mig. Det var ju jag som valde honom till Ajax och vi hade en bra tid tillsammans. Vi har en väldigt bra relation och jag ser verkligen fram emot att möta honom i Tyskland.

Har du någon kontakt med Zlatan idag?

- Inte så mycket. Du vet hur det blir, han flyttade ju till Italien och jag till Mexiko och då tappar man lätt kontakten. Men jag är glad att det gått så bra för honom. Han hade det ju väldigt tufft i Ajax, och det var bara två personer som trodde på honom; Zlatan och jag. Så vi stöttade varandra så mycket vi kunde. Han kommer att vara en av världens bästa anfallare framöver.

Den 10 juni möts Leo Beenhakker och Zlatan Ibrahimovic igen.

Den här gången i premiären av fotbolls-VM i Tyskland.

Carl Johan Bjäreborn