Svennis efterträdare – en ny utlänning

Pearce vädjar till FA: Ta rätt man för jobbet

1 av 2 | Foto: Aftonbladet/Arkiv
Van vid kritik. Ända sedan dag ett som engelsk förbundskapten har Sven-Göran Eriksson fått kritik – för at han inte är engelsman...
FOTBOLL

Svennis efterträdare som engelsk förbundskapten kan bli – en ny utländsk coach.

Manchester City-bossen Stuart Pearce går i dag emot en stark opinion i England.

– Det enda som FA ska titta på är vilken som är bäst man för jobbet.

Ända sedan dag ett på ett av fotbollsvärldens mest uppmärksammade jobb har Sven-Göran Eriksson tvingats leva med kritiken att han inte är rätt man att leda det engelska landslaget – enbart på grund av sin nationalitet.

”Han saknar passion, och bryr sig bara om pengar”, är några av omdömena som svensken mött under sin tid på posten.

I det intensiva arbete som precis påbörjats för att hitta en efterträdare till Eriksson, som lämnar jobbet efter VM i sommar, har flera tunga tidningskrönikörer och en majoritet av de brittiska fotbollsfansen krävt en engelsk förbundskapten.

'Är man lyckosam – får man över folk'

Stuart Pearce, Sam Allardyce och Alan Curbishley är en trio potentiella framtidsnamn – men Pearce har redan tackat nej.

I dag vädjar han även till det engelska fotbollsförbundet att inte låsa sig vid en inhemsk tränare.

– Det var sort ståhej när Sven tog över, med en massa människor som hävdade att det skulle vara en engelsman men jag håller inte med. Det kommer att bli en massa spekulationer i den här frågan, men jag tycker att FA ska sitta lugnt och stilla och titta över sina valmöjligheter – och sedan hitta rätt man, som de har gjort många gånger tidigare.

”Debatt”-klimatet i England kommer garanterat att dela landet i olika grupperingar vem som än blir Svennis efterträdare.

– Han kommer inte att passa alla, men är man lyckosam och framgångsrik så går det att få över folk på sin sida, säger Pearce, enligt soccernet.com.

Spelarna påverkas inte av Svennis-affären

Samtidigt slår den förre landslagsstjärnan – med 78 A-landskamper för England på meritlistan – tillbaka mot kritiken att spelarna i VM-truppen skulle ha svårt att fokusera på uppgiften i Tyskland på grund av att Svennis redan då är på väg bort.

Både 1990 (VM i Italien under Bobby Robsons ledning) och 1996 (EM i England under Terry Venables ledning) spelade Pearce för förbundskaptener som före mästerkapen offentliggjort att de var på väg bort.

– Jag tror inte att det påverkar spelarna ett endaste dugg. Jag jobbade för två managers som tog laget till stora semifinaler även om de skulle lämna jobbet, så jag tycker inte att vi behöver bekymra oss eller titta längre bort än själva VM-slutspelet. Jag är säker på att spelarna kommer att vara fullt fokuserade.

Anders Burström