”Ni har blåst oss, Lagrell”

Svenska supportrar rasar mot förbundet

FOTBOLL

Först glädje.

Sedan besvikelse.

Fotbollförbundets beslut att ge bort en tredjedel av de 15 000 extra biljetterna till sina sponsorer väcker ilska hos svenska fotbollsfans.

– VM är till för fansen, inte för en massa gubbar i kavaj och slips, säger supportern Mats Forsén.

Foto: BILDBYRÅN
lurade ”Först blev vi skitglada, men sen fick vi höra att förbundet tar en så stor del av biljetterna själva. Det känns frustrerande”, säger Mats Forsén, en av många besvikna supportrar. En omröstning på Sportbladet.se visar att 68 procent känner sig lurade av förbundet.

Intresset för att följa Zlatan, Ljungberg, Henke och de andra i VM-slutspelet i sommar är enormt. När ansökningstiden för biljetter gick ut hos Svenska Fotbollförbundet i tisdags hade mer än 130?000 svenskar ansökt om biljetter.

Tidigare i veckan fick Sverige ytterligare 15?000 biljetter från FIFA. I torsdags avslöjade Sportbladet att Fotbollförbundet själva lägger vantarna på en tredjedel av biljetterna. Biljetter som delas ut till sponsorer, ledare och anställda inom svensk elitfotboll.

– Det tror jag folk har förståelse för, sa ordföranden Lars Åke Lagrell.

– Nej! säger alla fotbollsfans.

Känner sig lurad

I en omröstning på Sportbladet.se känner sig 68 procent av de som svarat på frågan blåsta av förbundet medan endast 9 procent har full förståelse för deras agerande.

Ett av alla fans som ansökt om biljetter och nu känner sig lurad är Mats Forsén.

– Först blev vi skitglada men sen fick vi höra att förbundet tar en så stor del av biljetterna själva. Det känns frustrerande, säger han.

Tillsammans med två vänner har han skickat ett mail till förbundet och i fråga satt fördelningen.

Nära till festen

– Vi måste visa vårt missnöje och försöka väcka frågan om det verkligen är rimligt att ge bort så här många biljetter när intresset är så stort, säger han.

För första gången på länge går VM-festen bara ett stenkast från Sverige och resekostnaderna är betydligt lägre än till exempel till Japan och Sydkorea där VM spelades 2002 och till Sydafrika, som arrangerar nästa gång, 2010.

”Får ingen chans”

– Nu har vanliga svenskar råd att åka på VM och då får vi inte en schyst chans. Det lär dröja innan vi får en sån här möjlighet igen, säger han.

Även på Aftonbladet.se debatterades fördelningen.

”Det hade varit bättre om Fifa behållit de senaste biljetterna som de gav till Svenska Fotbollförbundet så kunde vi sökt biljetterna hos dem. Nu får vi ju knappt några av dem”, skriver en av många upprörda läsare.

”Svenska folkets reaktioner: ”Som att spotta supportrarna i ansiktet”

Marcus Leifby